Het voeden van jouw baby van zes maanden biedt niet alleen de nodige voedingsstoffen, maar het is ook een kans om een sterke band te creëren tussen jou en je kleintje. 

Helaas kan het voeden van je baby soms niet zo fijn zijn als je had gehoopt. Bijvoorbeeld als je kindje de fles weigert. Geen zorgen, je bent echt niet de enige die dit soort ervaringen heeft. Ons Nutricia Care Team krijgt veel te maken met vragen rondom voeding. In dit artikel vind je de meest gestelde vragen en oplossingen om het voeden van je kleintje weer een zo fijn mogelijke ervaring te maken.

Borstvoeding

Super goed en knap dat je al een halfjaar borstvoeding geeft! Dit is de beste voeding voor een kindje. Het kan zijn dat het geven van borstvoeding de ene periode beter gaat dan de andere. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is je baby erg snel afgeleid of loopt je melkproductie terug. Veel moeders krijgen hier wel eens mee te maken en worden hier onzeker van, dat begrijpen we heel goed. Maar vaak zijn deze problemen tijdelijk en is het even oefenen en geduld hebben. Eveline uit ons Care Team is specialist in borstvoeding. Ze heeft zelf haar twee kinderen borstvoeding gegeven en heeft al veel ouders geholpen met handige tips. Als je klachten toenemen of aanhouden is het goed om hulp te zoeken bij een lactatiekundige.

Kolven

Het kolven van moedermelk is wennen. Wellicht voel je je nog steeds niet helemaal ontspannen als je op het werk kolft. Hierin ben je ook zeker niet de enige. Veel moeders hebben hier mee te maken ondanks dat ze alweer even aan het werk zijn. Zorg voor een ontspannen sfeer als je gaat kolven. Maak het jezelf gemakkelijk. Zet bijvoorbeeld een ontspannend muziekje op. En zorg dat je niet gestoord wordt.

Flesweigering

Sommige baby's die de borst gewend zijn, weigeren uit een fles te drinken. Al het nieuwe is even wennen voor je kleine, zo ook drinken uit een flesje. Wanneer je je baby aanlegt aan je borst, ruikt hij jouw vertrouwde geur. Het kan dan ook helpen om het speentje even in je beha te dragen of een druppeltje moedermelk op het speentje te doen. Je kunt ook proberen om de fles door iemand anders te geven en zelf uit de kamer te gaan. Zo heeft je kindje niet de associatie met jouw geur en de borst.

Voedselallergie

Je baby kan last hebben van een voedselallergie, wat kan leiden tot ongemak en moeilijkheden bij de voeding. Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen een voedselallergie, zoals huiduitslag, buikpijn, of braken, en om zo nodig advies in te winnen bij een arts. In sommige gevallen kan het nodig zijn om bepaalde voedingsmiddelen uit jouw dieet te elimineren als je borstvoeding geeft, of om over te schakelen op een speciale voeding voor de baby. De kans dat je baby een voedselallergie heeft is gelukkig heel klein. Zo komt een koemelkallergie, de meest voorkomende allergie bij baby's, maar bij 1 tot 3% van de kinderen voor.

Baby - Human Age, Mother, Crying, Holding

Doorkomende tandjes

Wanneer je baby zijn eerste tandjes krijgt, kan dat een spannende tijd zijn. Meestal breekt het eerste tandje door tussen de 6 en 9 maanden, waarbij meestal een van de twee onderste voortanden als eerste verschijnt. Na de twee onderste snijtanden volgen de twee boventanden. Als in totaal 8 snijtanden (4 boven en 4 onder) zijn doorgekomen, heeft je baby even rust. De kiezen komen wat later, rond de 12 tot 15 maanden. Omdat kiezen iets groter zijn dan tandjes, kan dit wel wat meer pijn en last veroorzaken. De laatste 4 kiezen komen gemiddeld door als de baby 20 tot 24 maanden is.

Tijdens voedingsmomenten kunnen doorkomende tandjes extra ongemak veroorzaken. Het drinken uit de borst of fles kan pijnlijk zijn voor het gevoelige tandvlees. 

Kirsten van ons Nutricia Care Team geeft haar tips om je baby te helpen tijdens het voeden:

Probeer te voeden wanneer je baby minder last heeft van pijnlijke tandjes. Soms zijn ze 's ochtends vroeg of na een dutje wat rustiger.

Als je een fles gebruikt, kies dan voor een zachte speen die het gevoelige tandvlees niet irriteert. 

 Als je borstvoeding geeft, let dan op de positie van je baby. Een andere houding kan helpen om het ongemak te verminderen.

Leg het speentje van de fles even in de koelkast voordat je gaat voeden. Ook kan een gekoelde bijtring helpen het gevoelige tandvlees te verzachten. 

Wees geduldig en troost je baby als hij ongemak ervaart. Extra knuffels en liefdevolle aandacht kunnen wonderen doen.

Onthoud dat elk kind anders is en sommige baby’s meer last hebben van doorkomende tandjes dan anderen. Mocht je hier vragen over hebben, weet dat je altijd terecht kunt bij Kirsten en haar zes andere collega’s van het Care Team.

Sprongetjes

Sprongetjes zijn fascinerende periodes in het leven van een baby van zes maanden. Hoewel er geen exacte tijdstippen zijn waarop sprongetjes plaatsvinden, merken veel ouders dat hun baby’s soms hangerig en huilerig zijn. Tijdens deze sprongetjes maakt je baby mentale ontwikkelingen door en leert hij nieuwe vaardigheden. Denk aan lachen, brabbelen, zitten, kruipen en misschien zelfs lopen. Het lijkt alsof je baby met kleine “sprongetjes” vooruitgaat. Ook kunnen kindjes vaker om voeding vragen. Dit kan zowel bij borstvoeding als flesvoeding voorkomen. Dit kan vermoeiend zijn voor jou als ouder, maar het is een normaal onderdeel van de ontwikkeling van je kindje. Onthoud dat deze periodes tijdelijk zijn en meestal één tot twee dagen duren. Ze zijn een teken dat je baby zich ontwikkelt en groeit. Mocht je hier onzeker over zijn of even je frustraties kwijt willen, weet dat ons Care Team ook voor dit soort dingen voor je klaar staat.

Als je baby tijdens een regeldag onrustig is, kun je hem het beste troosten met geborgenheid. Houd je kindje dicht bij je en geef hem een extra voeding als hij erom vraagt. Experimenteer met verschillende borstvoedingshoudingen als je borstvoeding geeft. Door je baby te ondersteunen en hem de aandacht te geven die hij nodig heeft, help je hem zich veilig en geliefd te voelen. 

Babykwaaltjes zoals spugen of darmkrampjes

Baby’s kunnen soms last hebben van babykwaaltjes, ook na het eerste halfjaar. Helaas kunnen kleintjes nog niet vertellen wat er aan de hand is. Huilen is dan vaak de enige manier om te communiceren. Veel voorkomende babykwaaltjes zijn darmkrampjes, spugen of moeizame ontlasting.

Wil je meer weten over babykwaaltjes? Je kunt hierover advies opvragen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of je arts.

Nutricia Care Team

Heb jij meer vragen over voeding en hechting? Bij ons Care-Team ben je altijd welkom met je vragen en zorgen rondom het voeden van je baby. Ons team staat dag en nacht klaar om je te helpen, zonder oordeel. Je kunt ons gratis bellen op 0800 022 26 26 of Whatsappen op +31 6 83 65 11 33.

Lees ook:

KOAG/KAG 379-0524-992