Terug naar werk en voeding

Wanneer je als moeder na zes maanden weer teruggaat naar werk, betekent dit weer een nieuwe fase! Dat kan best een beetje spannend zijn en dan is het vaak zoeken naar een nieuw ritme. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe routine. Het is niet gelijk weer zoals het was voor je verlof – en dat hoeft ook niet! 

Het is ook even zoeken naar een goede planning met de voedingen voor je kindje. Onze voedingskundigen krijgen dagelijks vragen van ouders die wat tips willen, wanneer ze weer aan het werk gaan. Zij staan voor je klaar en helpen je graag met al je vragen hierover. Het is immers niet niets! 

Op deze pagina lees je meer over het voeden van je kleintje en het terug gaan naar werk. 

Klik op de voeding die jij geeft voor meer informatie en tips:

Echt super goed dat je borstvoeding blijft geven, dit is immers de beste voeding die je je kindje kunt geven! Wees je er van bewust dat het een recht is om te kolven op werk. Helaas houdt nog niet elke werkgever hier goed rekening mee, maar dat zou wel moeten! In de eerste 9 maanden na de bevalling heb je er recht op om 1/4 van je werktijd te kunnen kolven of je kindje ‘live’ te voeden. Je werkgever is verplicht om hiervoor een ruimte in te richten.

Start met 4-6 weken met het introduceren van afgekolfde borstvoeding uit een flesje. Dit helpt om het weigeren van de fles te voorkomen. Ook kan jij zelf zo rustig wennen aan het kolven. Kolven kan in het begin best eventjes wennen zijn. Goed om alvast aan de kolf te wennen en kijken welke stand bij je past. Kolven moet geen pijn doen.  Maak je geen zorgen als het niet direct lukt om goed effectief te kolven, het is heel normaal dat de eerste keren er soms maar een paar druppels uitkomen. Fijn als je alvast een voorraad in de vriezen hebt liggen, zodat je dit mee kunt geven de eerste keren. Al drinkt je kindje in het begin maar 20 ml uit de fles, is dat prima om de drinktechniek mee te oefenen. Bouw dit rustig op, je zult zien dat het steeds makkelijker gaat!

Probeer ruim voordat je weer aan het werk gaat te oefenen met het geven van borstvoeding uit de fles aan je baby. Op die manier kan je baby wennen aan het drinken uit de fles en kan jij zien hoe hij reageert op de gekolfde voeding uit een fles. Blijf dit dagelijks oefenen met in ieder geval 1 flesje.

Dat maakt het kolven op werk zo makkelijk mogelijk. Tijdens het werk kan een dubbelzijdig kolf fijn zijn, zo zorgt het voor een snellere kolfsessie.  Kies een kolf die ook bij jouw werkplek past. Sommige moeders kolven bijvoorbeeld in de auto omdat ze veel onderweg zijn, dan kan een ander model handiger zijn. Wist je dat je tegenwoordig ook een ruim aanbod hebt aan handsfree kolven? Ideaal! Zet alles op tijd klaar, zo vergeet je niks. Voldoende flesjes, koelelementen, borstschilden etc. Je moet al aan zoveel denken met een kleine in huis, voordat je naar werk gaat. Dat geeft een hoop rust 😊

Plan op je werk regelmatige kolfsessies in die overeenkomen met het aantal voedingen van je kindje. Dit helpt om je melkproductie op peil te houden en voorkomt hopelijk stuwing. Overleg ook met je collega's/baas, zodat iedereen er rekening mee kan houden.

Je werkgever is verplicht hier een ruimte voor in te richten. Check van tevoren of er een stopcontact is en of je je op de aangewezen plek op je gemakt voelt. Kan de ruimte op slot? Is er een koelkast om de afgekolfde melk koel te bewaren? Je kunt het natuurlijk zelf aangenamer maken met een kopje thee, video/foto's van kindje, etc. :)

Het kan ook fijn zijn om een video van je kindje te bekijken zodat het toeschietreflex goed op gang komt. Neem dan je telefoon mee 😊

Zorg ervoor dat je moedermelk goed bewaard wordt op je werk, bijvoorbeeld in een koeltas of koelkast. Label de melk met de datum en tijd van afkolven om verwarring te voorkomen. 

Bespreek je behoeften met je werkgever en vraag om de benodigde faciliteiten en tijd om te kolven op het werk. Werkgevers zijn verplicht om moeders de gelegenheid te geven om te kolven tijdens werktijd.

Het kan een uitdaging zijn om werk en borstvoeding te combineren, dus zorg goed voor jezelf. Neem regelmatig pauzes, eet gezond en drink voldoende water om je energieniveau op peil te houden.

Indien je dichtbij je kindje werkt, kan (MAG!) je ook je kleine 'live' voeden. Bespreek ook bij de oppas/opvang of dit tot de mogelijkheden hoort.

Begin ruim voordat je weer aan het werk gaat met het introduceren van opvolgmelk aan je baby. Dit geeft je baby de kans om aan de fles te wennen en het helpt jou om te zien hoe hij reageert op de fles. Het is fijn om voordat je aan het werk gaat al een ritme te hebben welke past in jouw werkschema. Al drinkt je kindje in het begin maar 20 ml uit de fles, is dat prima om de drinktechniek mee te oefenen. Bouw dit rustig op, je zult zien dat het steeds makkelijker gaat!

Hebben ze op de crèche een bepaald merk of voeden ze op bepaalde tijden? Zorg dat je dit goed van tevoren afstemt. Vooral omdat je ’s avonds weer borstvoeding wilt geven is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met jullie ritme. 

Als je een voeding kolft op werk: Zorg ervoor dat je een goede borstkolf hebt en dat je een rustige en comfortabele plek hebt om te kolven op je werk. Plan kolfsessies in die overeenkomen met de voedingen van je baby om je melkproductie op peil te houden. En oefen het kolven alvast een keertje thuis 😊 

Het combineren van borst- en opvolgmelk kan een uitdaging zijn, vooral als je weer aan het werk gaat. Wees geduldig met jezelf en met je baby terwijl jullie beiden wennen aan de nieuwe routine.

Wees bereid om aanpassingen te maken als dat nodig is om een balans te vinden tussen werk en het geven van borstvoeding.

Bieden ze dezelfde opvolgmelk aan als dat je kindje thuis ook drinkt? Anders een tip om dit mee te geven in een verdeeltoren. Voeden ze op bepaalde tijden en komt dit overeen met jullie schema? Zorg dat je dit goed van tevoren afstemt. 

Bespreek met de crèche of de oppas het voedingsschema van je kleintje. Dit kan helpen het ritme van thuis aan te houden en zo de regelmaat voor je kleintje te houden. 

Het combineren van werk en het ouderschap kan vermoeiend zijn, dus zorg goed voor jezelf. Neem regelmatig pauzes, eet gezond en slaap voldoende om je energieniveau op peil te houden.

Veel opvang heeft de mogelijkheid om even een dagboek te geven hoe het ritme qua voeding en slaap is geweest die dag. Daarmee kan je de rest van de avond plannen. Of misschien krijg je wel een leuke foto van je kleine tijdens je werk.

Lachende ouders met blij kindje

Wees niet te streng voor jezelf: Het ouderschap is een leerproces en niemand is perfect. Wees niet te streng voor jezelf als dingen niet altijd volgens plan verlopen. Leer van je fouten en wees trots op de dingen die je wel goed doet. Hopelijk heeft deze pagina je geholpen en heb je er wat aan. Vergeet niet dat het normaal is om hulp te vragen en dat niemand alles perfect kan doen.

Onze voedingskundigen staan dag en nacht voor je klaar. Soms kan het al fijn zijn om even het hardop met iemand te bespreken of je vragen voor te leggen.

KOAG/KAG 379-0324-414