Hoe stimuleer je het contact met je kindje?

Contact maken met je kindje doe je al vanaf de eerste dag. Het moment dat je kleine wondertje na de geboorte op jouw buik werd gelegd, was het eerste lichamelijk contact tussen jullie beide. Dit prachtige moment is ook goed voor de immuniteit en de hersenontwikkeling van je kindje. Weten hoe je nog meer contact kan maken met je kleintje en waarom het goed is voor de ontwikkeling? Lees dan snel verder!

Op welke manieren kun je contact maken?

Baby’s hebben een aangeboren behoefte om met jou te communiceren. Op de volgende manieren kun je makkelijk contact maken met je baby:

  • Een babymassage. Het is heel fijn voor je kindje en ook leuk om te doen. Gebruik na het badje lekkere olie en masseer zachtjes.
  • Elkaar nadoen. Is het jou al opgevallen dat alles wat jij doet, je kindje interessant vindt om naar te kijken en na te apen? Trommelen op de tafel, samen dansen of je kindje meenemen tijdens klusjes in en rondom het huis: doe het voor en leg uit wat je doet. Van nadoen kan je kindje veel leren!
  • Samen ‘kletsen’. Je kleintje reageert op je geur, hoe je hem aanraakt én je stem. Blijf daarom lekker kletsen en je gaat zien dat hij hierop reageert.

Baby’s laten met hun oogjes, handjes en brabbeltjes zien en horen wat ze bedoelen. Dit doen ze allemaal op hun eigen manier en het kan best lastig zijn om behoeftes te achterhalen! Kijk goed naar je ukkepuk, zodat je elkaar steeds beter leert begrijpen en nog meer gehecht raakt.

Gezichten herkennen

Tovert jouw kindje ook altijd een lach op zijn gezichtje wanneer hij jullie ziet? Vanaf 6 maanden heeft jouw kleintje door dat hij niet één is met zijn ouders en begint hij gezichten te herkennen. Het is een lastige taak voor de hersenen, maar tussen de 4 en 6 maanden maakt de rechterhersenhelft het mogelijk om het gezicht van jou en je partner te herkennen.

Lichaamscontact

Aanraking is belangrijk voor je baby. Je kindje vindt het niet alleen heerlijk om bij jou te zijn, maar lichaamscontact helpt hem bij:

  • Een gevoel van veiligheid en geborgenheid én liefde.
  • Contact met de wereld om hem heen.De com
  • municatie tussen jou en je kindje.

Zo help je je kindje bij verlatingsangst

Was jouw kindje tot voor kort nog de grootste allemansvriend, maar biggelen de tranen nu al over de wangen als je even naar het toilet gaat? Yep, dan is je kindje beland in de verlatingsangstfase. Tussen gemiddeld het eerste en tweede jaar is deze verlatingsangst het grootst. Als papa of mama de deur uitgaat, zal je kindje beseffen dat je er niet bent en dit zorgt vaak voor tranen. De volgende oefeningen kunnen je kindje helpen bij toekomstige verlatingsangst.

  • Vaste rituelen bij het weggaan en terugkomen. Dit draagt bij aan het vertrouwen.
  • Blijf kletsen, ook als je even uit beeld van je kindje bent.
  • Kiekeboe! Verstop eens het favoriete knuffeltje onder een kleedje. Je kindje zal leren dat het knuffeltje ook weer tevoorschijn komt.

En misschien nog wel de allerleukste tip: maak van thuiskomen een feestje! Geef een lekkere knuffel, of ga even samen spelen en vertel hem hoe blij je bent hem weer te zien. Het leert je baby, dat hoe vervelend het ook is dat je weggaat, het altijd leuk is als je weer thuiskomt.

Onze producten

Nutrilon Opvolgmelk altijd online beschikbaar

Kijk hier waar Nutrilon online te bestellen is 

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!