Borstvoeding afbouwen: van borst naar fles? Dat doe je zo!

Borstvoeding is de beste voeding. Er kan na 6 maanden een moment komen dat je borstvoeding wil afbouwen of het aantal voedingen wilt verminderen. Overleg dit altijd met je consultatiebureau of arts, en gebruik hiervoor een afbouwschema.

Borstvoeding afbouwen na 6 maanden

Als je je borstvoeding wil afbouwen of het aantal voedingen wil verminderen, dan is het fijn voor jou, jouw lichaam én voor je kindje als je dit geleidelijk doet. Zo kun je emotioneel een beetje wennen. Het is toch een bijzondere fase die je afsluit. Daarnaast is geleidelijk afbouwen prettig omdat abrupt stoppen bij jou kans op pijnlijke borsten en stuwingen geeft. Als je geleidelijk afbouwt, past de melkproductie in je lichaam zich vanzelf aan. En je kindje heeft zo de tijd om te wennen aan het drinken uit een flesje.

Borstvoeding loopt terug

Bij borstvoeding geldt: vraag is aanbod. Weet je nog, toen je baby net geboren was? Toen kreeg je het advies je baby regelmatig aan te leggen. Daardoor kwam de melkproductie goed op gang. Nu je wil afbouwen, geldt eigenlijk het omgekeerde: door je kindje op een vast moment per dag niet meer aan te leggen, daalt de vraag en maakt je lichaam minder melk aan. De melkproductie loopt zo dus geleidelijk terug. 

Hoe borstvoeding afbouwen?

  • Maak een plan en trek er enkele weken voor uit. Overleg met je arts of consultatiebureau hoe je dit het beste kan aanpakken. Wij hebben hiervoor een handig overstapschema gemaakt.
  • Begin met het vervangen van 1 borstvoeding. Maak het je daarbij vooral gemakkelijk. Kies voor die voeding die je qua tijdstip het minst goed uitkomt of waarin je kindje het minste interesse had. Maakt het je niet uit? Bouw dan de een na laatste borstvoeding als eerste af. Het handigste is om de eerste en laatste borstvoeding zo lang mogelijk te blijven geven.
  • Laat deze voeding een aantal dagen achterwege en geef je kindje in plaats van die borstvoeding een flesje. In het begin kunnen je borsten wel wat gespannen aanvoelen, omdat ze gewend waren op dat moment vol te zitten met melk.
  • Wacht met het vervangen van een andere voeding tot je geen last meer hebt van stuwing en je borsten weer soepel aanvoelen. Dit kan een paar dagen, maar ook een week duren. Kijk wat voor jou goed voelt.
  • Nu is voeding 2 aan de beurt om te vervangen. Kies zo dat de borstvoedingen regelmatig over de dag verdeeld blijven (zie schema). Je voorkomt zo pijnlijke borsten en stuwing.
  • Ook nu neem je weer een paar dagen de tijd om je lichaam te laten wennen. Voelen je borsten weer soepel en heb je geen stuwing (meer)? Dan kan de volgende voeding er af.
  • Dit stappenplan kan je blijven volgen voor verdere afbouw van borstvoeding.

Combineren borst- en flesvoeding

Als je nog borstvoeding geeft, kun je dit combineren met flesvoeding daar tussenin. Wil je dit langere tijd volhouden? Dan lukt dit over het algemeen het beste als je de vroege ochtendvoeding en de avondvoeding met de borst blijft geven. Dit is ook vaak goed te combineren als je weer aan het werken bent. Ook kun je ervoor kiezen om verder te gaan met afbouwen, waarbij je voor de volgende stappen weer de tijd neemt.

Borstvoeding afbouwen schema

Als je gewend was 5 borstvoedingen per dag te geven, is onderstaand afbouwschema een handig stappenplan. Neem voor iedere borstvoeding die je vervangt door de fles genoeg tijd.

borstvoeding afbouwen schema

Download het afbouwschema borstvoeding hier

Drinkt jouw kindje vaker dan 5 keer per dag uit de borst? Neem dan contact op met je consultatiebureau of met de Nutricia Kindervoedingservice voor advies. Zij kunnen je helpen met de hoeveelheid voeding die jouw kindje nodig heeft.

Wist je dat...

Ochtendvoeding meestal de grootste hoeveelheid melk bevat? Dit komt omdat je lichaam 's nachts alle tijd heeft gehad om rustig melk aan te maken. De ochtendvoeding bouw je bij voorkeur als laatste af.

 

KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891

MELD JE AAN voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Nutrilon

Tools