Opvolgmelk: Flesvoeding klaarmaken in een baby flesje, doe je zo!

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Na 6 maanden kan er een moment komen dat je over wil stappen op flesvoeding, of een combinatie van borstvoeding en flesvoeding. Wil je Nutrilon gebruiken? Overleg dan met je consultatiebureau of arts.

Flesvoeding klaarmaken

Een flesje klaarmaken is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het stap voor stap doet en hygiënisch werkt. Bekijk hieronder de video of ons handige stappenplan!

 1. Was je handen en zorg dat de fles en speen schoon zijn.
 2. Breng water aan de kook. Laat het gekookte water afkoelen tot handwarme temperatuur en schenk de benodigde hoeveelheid in de fles.
 3. Haal het bijgeleverde maatschepje losjes door het poeder en strijk het af aan het afstrijkrandje.
 4. Voeg zo het juiste aantal maatschepjes toe aan het water in de fles.
 5. Draai de dop op de fles en schud onmiddellijk krachtig verticaal totdat het poeder helemaal is opgelost (ongeveer 10 seconden).
 6. Controleer of de voeding niet te warm is door deze op de binnenkant van je pols te druppelen.
 7. Bewaar het maatschepje in de verpakking.
 8. Sluit na gebruik de verpakking en bewaar deze op een koele en droge plaats.

Geef het flesje binnen één uur na bereiding. Gooi restjes voeding weg.

Zo maak je een flesje opvolgmelk klaar voor je baby:

Flesvoeding maken in 8 stappen

Flesje maken met gekookt water

Kook bij voorkeur het water altijd. Dit is het meest hygiënisch. Door het water te koken weet je zeker dat er geen bacteriën in zitten. Je kunt ook mineraalwater (zonder prik) gebruiken. Kijk dan op het etiket of daar vermeld staat dat het water geschikt is voor flesvoeding, of informeer bij de fabrikant.

Eerst water, dan pas voeding in het flesje

Doe eerst water in het flesje van je baby en dan pas de voeding. Zo kun je het zien of je de juiste hoeveelheid water hebt. Bij te weinig water of te veel poeder kan je baby last krijgen van zijn buikje. Daarnaast lost het poeder beter op als je eerst water neemt en daar het poeder aan toe voegt.

Flesvoeding klaarmaken voor onderweg

Ga je op pad? Neem dan gekookt water mee in een thermosfles (en een flesje gekookt en afgekoeld water om mee aan te vullen als het gekookte water nog te heet is). Het juiste aantal schepjes poeder kun je in een apart bakje meenemen. Zo kun je in een handomdraai flesvoeding klaarmaken onderweg!

Flesje schoonmaken

Het is belangrijk om direct na het voeden ’t flesje om te spoelen met koud water. Daarna kun je de speen en fles in heet sop goed schoonmaken met een flessenborstel. Laat alles ondersteboven drogen op een droge, schone doek. Ook kun je de fles en speen in de vaatwasser stoppen (op minimaal 55°C). Spoel daarna voor de zekerheid ’t flesje nog even om met water zodat het glansspoelmiddel eraf gaat.

Overgang van borstvoeding naar opvolgmelk

Indien je na overleg met je consultatiebureau of arts besluit over te stappen, is Nutrilon Nutrilon DuoBalans Opvolgmelk een uitstekende keuze. Deze voeding is speciaal ontwikkeld voor de overgang van borst- naar flesvoeding en de combinatie met borstvoeding. Lees hier meer over Nutrilon DuoBalans. 

KOAG/KAG - nr. 379-1119-4762

Meld je aan voor Nutricia voor jou

 • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
 • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
 • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Nutrilon

Tools