Vitamine D baby: Zo zorg je voor voldoende vitamine D!

Dagelijks naar buiten gaan is heel gezond, omdat je dan vitamine D aanmaakt door het zonlicht. Zeker kleine kinderen hebben een hoge behoefte aan vitamine D. Tot de leeftijd van 4 jaar heeft je kindje extra vitamine D nodig. Lees verder voor tips om voldoende vitamine D binnen te krijgen, het hele jaar door!

Waarom is vitamine D zo belangrijk voor een baby?

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen. Ook is vitamine D belangrijk voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van je baby. 

Tips om te zorgen dat jouw baby vitamine D binnen krijgt

1. Ga naar buiten

Kindjes spelen buiten

Het is heel belangrijk dat je kleintje af en toe naar buiten gaat als de zon schijnt. Kun je niet naar buiten? Voldoende zonlicht op de huid krijgen kan ook gewoon op het balkon, dakterras of de tuin. In het voorjaar, de zomer en het najaar kan dit het beste tussen 11.00 en 15.00 uur. Het is belangrijk dat minimaal het gezicht en de handen van je kleintje dan bloot zijn, zodat de zon ook echt op de huid kan schijnen. Met een kwartiertje per dag kan er, door de huid, al een flinke dosis vitamine D aangemaakt worden. Belangrijk is om baby’s altijd uit de volle zon te houden en een zonnebrandproduct te gebruiken. In de winter is het wat lastiger om vitamine D aan te maken door zonlicht, omdat de zon in Nederland dan te laag staat.  

2. Laat het zonlicht binnen!

Papy speelt met baby

Als je geen balkon of tuin hebt, zet dan (op een veilige manier) de ramen open zodat er zonlicht en frisse lucht in je huis kan komen. Als het niet te koud is buiten natuurlijk! Het heeft helaas geen zin om achter glas in de zon te gaan zitten. Vitamine D wordt alleen in de huid aangemaakt onder invloed van UV-B licht. Deze UV straling wordt tegengehouden door glas. 

3. Ga voor voeding met veel vitamine D voor je baby

Peuters spelen met mama

Geef je kindje voldoende voedingsmiddelen met vitamine D. Het zit in vette vis, boter, eieren en kaas. Ook wordt het toegevoegd aan opvolgmelk, dreumes- en peutermelk, en aan margarines. Ongeacht wat je kindje met voeding binnenkrijgt, zorg ervoor dat je elke dag vitamine D druppeltjes of tabletjes geeft. De Gezondheidsraad adviseert een dosis van 10 microgram (mcg) per dag tot de leeftijd van 4 jaar. Heeft je kleine een donkere of getinte huid? Dan is het verstandig om ook na de leeftijd van 4 jaar door te gaan met het geven van extra vitamine D. Een donkere huid kan namelijk minder goed vitamine D aanmaken.

Vitamine D voor baby: maak er een gewoonte van

Vitamine D kun je dus beter maar niet vergeten te geven aan je kleine. Als drukke ouder kan dat onthouden nog best lastig zijn! Maak het jezelf gemakkelijk en plan een vast moment op de dag voor vitamine D. Bijvoorbeeld bij het ontbijt: zet de vitamine D bij de ontbijtspullen. Gezond eten en een gezonde leefstijl, goed slapen en regelmatig bewegen is de beste manier om jouw gezondheid en die van je kindje te ondersteunen. Heb je vragen over de voeding van je kindje? Ons team van voedingskundigen zit 7 dagen in de week en 24 uur per dag voor je klaar! Ook nu! Check hieronder onze contact informatie.

KOAG/KAG - nr. 379-0420-1469

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!