Lifestyle

Waarom muziek en dansen goed is voor je kindje

Bijna alle kindjes houden van muziek en mama’s lijken dit instinctief aan te voelen. Moeders neuriën, wiegen en zingen graag een liedje voor het slapen gaan voor hun kindje. Over het algemeen zijn kindjes dol op liedjes luisteren, zingen en lekker mee dansen op het ritme van de muziek. Maar wist je dat muziek en dansen ook super leerzaam is voor je kindje? Wij vertellen je waarom.

Is jouw kleintje ook dol op muziek?

Baby’s zijn gevoelig voor muziek, geluiden en trillingen. Het ene kindje is muzikaler aangelegd dan het andere kindje. Dit wordt voor een deel genetisch bepaald. Maar vrijwel alle kleintjes genieten van muziek en dansen hierop. Je kindje maakt nog meer plezier als jij met hem meedoet! Je zult zien dat je kleine swinger hier vrolijk van wordt en wanneer jullie samen plezier maken, wordt de innerlijke band versterkt.

Muziek stimuleert de ontwikkeling van je kindje

Muziek is meer dan alleen noten en teksten. Naar muziek luisteren en zelf muziek maken, leert je kindje verschillende vaardigheden.

  • Je kindje leert ritme herkennen.
  • Na verloop van tijd leert je kindje ook melodieën herkennen.
  • Door naar muziek te luisteren, leert je kindje toonhoogtes te onderscheiden.

Waar is dansen en muziek goed voor?

Dansen en muziek zijn goed voor kinderen en je kleintje beleeft er ook nog eens veel plezier aan. Maar welke ontwikkelingen worden tijdens het dansen, luisteren en maken van muziek het meest gestimuleerd?

  • Ook de taalontwikkeling wordt gestimuleerd. Je kindje gaat namelijk na verloop van tijd woordjes herkennen en zal van brabbeltjes echte woordjes proberen te maken.
  • Dansen helpt je kindje soepel te bewegen. Wanneer je kindje ouder wordt, werkt hij aan zijn evenwicht en het onder controle houden van zijn bewegingen helpt hem daarbij.
  • Samen met jou muziek maken en dansen ondersteunt de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kleintje.
  • Jij bent in deze fase de beste leermeester! Door gebaren te oefenen zoals handjes klappen en zwaaien, ontwikkelt je kindje zijn motoriek.

Het effect van muziek op de hersenen van je kindje

Zet een muziekje op en stimuleer je kindje om samen met jou te gaan dansen. Door samen te bewegen en te swingen op muziek, wordt er beroep gedaan op de hersenen van je kindje. Muziek heeft namelijk invloed op beide hersenhelften, waarbij de ene helft vooral met gevoel samenhangt en de andere hersenhelft meer gericht is op het denkvermogen. Door (onder andere) muziek worden deze twee hersenhelften aan elkaar gekoppeld en hiermee worden diverse ontwikkelingen gestimuleerd. Zo toont hersenonderzoek aan dat muziek de netwerken in de hersenen en de verbindingen tussen alle hersengebieden stimuleert. Als je kindje, op welke manier dan ook, muziek probeert te maken, wordt de prefontale cortex (een deel van de hersenen) geactiveerd.

Ook Nutrilon ondersteunt de hersenontwikkeling* van je kindje

Dansen en muziek maken kost energie voor je kindje. In elke ontwikkelingsfase hebben dreumesen behoefte aan 4x zoveel calcium, 6x zoveel ijzer en 7x zoveel vitamine D, in vergelijking met een volwassene per kg lichaamsgewicht.

Nutrilon 4 bevat een unieke combinatie van scGOS/lcFOS en 3'GL vezels. 3'GL vezels ontstaan uit ons gepatenteerde fermentatieproces. Daarnaast bevat Nutrilon 4 ijzer. IJzer ondersteunt de normale cognitieve ontwikkeling van je kindje. Nutrilon Dreumesmelk is, als onderdeel van een gezonde en gevarieerde voeding, daarom zeer geschikt voor elke ontwikkelingsfase van je dreumes. Zo is je kindje voorbereid op alle komende dans- en muzieksessies bij jullie thuis.

* Nutrilon 4 Dreumesmelk bevat ijzer. Dit ondersteunt een normale hersenontwikkeling. 

Nutrilon is altijd online verkrijgbaar!

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!