Ontwikkeling

Moeder zijn is geen wedstrijd

Wanneer je kindje de eerste stapjes alleen zet of de eerste keer 'mama' roept, zijn dat bijzondere eerste momenten. Als moeder wil je vooral trots zijn op alles wat je kindje doet en niet de competitie aangaan met andere moeders over welk kindje zich het snelste of beste ontwikkelt. Helaas is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe je hier het beste mee omgaat, lees je hieronder.

Geniet van alle eerste keren

Welk kindje het eerste lacht, het beste slaapt of het makkelijkste drinkt is niet belangrijk.

Elke stap die je kindje zet, is namelijk bijzonder, het tempo is minder belangrijk. Ben jij wel eens onzeker of je het allemaal wel goed doet als moeder? Dat is heel normaal, want veel moeders ervaren dit. Echter zal niet iedere moeder dit laten merken. Met zoveel verschillende moeders, ervaringen en richtlijnen in de wereld is het niet gek dat we ons weleens onzeker voelen. Probeer uit te gaan van je eigen kracht en geniet van alle ontwikkelingen van je kleintje. Een betere bevestiging kun je niet krijgen.

Moeders gebruiken vaak de ontwikkeling van andere kindjes om te zien of hun eigen kindje het ‘goed’ doet. Dit gaat heel geleidelijk aan, maar het is helemaal niet nodig. Het gaat er niet om of je kindje sneller is dan de norm of beter is dan andere kindjes. Probeer je verwachtingen los te laten. Je mag trots zijn op elke eerste keer en alle mijlpalen die je kindje mee maakt.

Elke ontwikkeling is anders

Het is oké als de ontwikkeling van je kindje niet met alles helemaal volgens de gemiddelde norm verloopt. Ieder kindje is tenslotte uniek. Ben je ook zo nieuwsgierig naar hoe de ontwikkeling bij kindjes precies werkt?

 • Sprongetjes. Je kent de term “sprongetjes maken” vast wel. Je kindje gaat door een fase waarbij hij weer iets nieuws leert. Of het nu een grote of kleine sprong is, als ouder is het ontzettend leuk om te zien. Ieder kindje ervaart mentale sprongen in de eerste twee jaar van zijn leven. Je kunt je focussen op alle sprongen die gaan komen, maar het is ook heel leuk om je te laten verrassen door de nieuwe dingen die je kindje opeens kan.
 • Je kindje kiest. Bij elke sprongetje ontdekt je kindje een nieuwe wereld met nieuwe mogelijkheden. Je kindje kiest vaak onbewust zelf welke vaardigheden hij als eerste wilt uitvinden. Niet elke vaardigheid is direct zichtbaar, dus geniet van alles wat je kindje boeiend vindt.
 • Jouw kindje is uniek. Kindjes leren unieke vaardigheden en zal uiteindelijk kunnen rollen, kruipen, lopen en praten. Wat maakt jouw kindje uniek? Ga het ontdekken! Help en stimuleer hem met zijn grote ontdekkingsreis. Geef je kindje vooral de ruimte om zich in zijn tempo te ontwikkelen.

De perfecte supermoeder

Moeders die dicht bij je staan kunnen je onzeker maken. Ook de invloed van moeders op Social Media zoals Facebook, Instagram of op blogs kunnen je een onzeker gevoel geven. Hoe kun je hier mee omgaan?

 • Probeer niet te vergelijken. Elke moeder is anders en vult haar rol als moeder anders in. Kijk naar wat jij kunt en wat jij doet voor je kindje. Niemand is perfect en iedere moeder ervaart haar eigen ups en downs. En het is oké als je moe bent, met je partner kibbelt over het huishouden of even geen zin hebt in je omgeving. Wees lief voor jezelf en accepteer het. Je kunt niet altijd schitteren.
 • Wat je ziet is niet altijd echt. Realiseer je dat er vaak een mooier beeld wordt gecreëerd dan dat het in werkelijkheid is. Mooie beelden en blije gezichten alsof de bevalling nooit heeft plaatsgevonden. Kijk even door het plaatje heen, want het zou zonde zijn als je hierdoor onzeker wordt.
 • Maak je eigen keuzes. Kies de moeders/blogs uit die je echt inspireren en waar je je eigen ervaringen goed mee kunt delen. Probeer de moeders/blogs die je een slecht gevoel geven minder aandacht te geven.

Trotse moeder

Natuurlijk ben je trots op je kindje, op alles wat hij kan en doet. Als je je trotse gevoel wilt delen met andere moeders, kan het soms verkeerd uitpakken. Hoe voorkom je dat je gevoel overkomt als opschepgedrag en hoe voorkom je dat je zelf niet meegaat in de concurrentiestrijd tussen alle moeders?

 • Vergeet niet te genieten van de bijzondere tijd met je kleintje. Het is fantastisch als jouw kindje zijn eerste stapje zet of zijn eerste woordje zegt! Het doet er helemaal niet toe of je kindje sneller or langzamer is dan andere kindjes in je omgeving.
 • Reageer enthousiast als een andere moeder vol trots een mijlpaal met je deelt en betrek het niet meteen op de ontwikkeling van je eigen kindje.
 • Deel je trotse momenten met andere moeders, maar probeer dit niet te doen om andere moeders af te troeven.
 • Gebruik de ontwikkelingen van andere kindjes als een richtlijn voor jouw kindje, maar raak niet in paniek als je kindje lekker zijn eigen gang gaat en zijn eigen tempo bepaalt

Meld je aan voor Nutricia voor jou

 • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
 • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
 • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!