12 maanden: jouw baby's motoriek

Motorische ontwikkeling onder controle

Ook in het lopen zit ontwikkeling. Gemiddeld gaat je kindje met 18 maanden achteruitlopen en na 30 maanden bewust op de tenen lopen. Tussen het tweede en derde jaar gaan de meeste kindjes rennen. Pas bij het vierde levensjaar worden alle gewone grof-motorische bewegingen beheerst en pas rond het vijfde jaar zal je kindje vloeiend kunnen rennen waarbij alle bewegingen zoals stoppen en keren met elkaar geïntegreerd zijn tot een geheel.

Fijne motoriek: zelf laten doen

Om de fijne motoriek te stimuleren kun je je kindje vanaf twee jaar zo veel mogelijk (proberen) zelf te laten doen, zoals eten, een banaan pellen en ritssluitingen dichtmaken. Door de tekenen gebruikt je kindje de kleine spiertjes in zijn vingers, handen en polsen. Langzaam maar zeker krijgt je kleine hierover steeds meer controle.

Peuterspelletjes die de motoriek stimuleren

Hand- en vingerversjes: inspiratie vind je in het boek De Wereld In Mijn Handen.Spelen met een bal of ballon: je kunt de bal naar elkaar overgooien of gooi de bal in de lucht of tegen de muur en laat je kindje de bal vangen;Een eier-loop-race houden: leg een hard gekookt ei op een lepel en loop (of ren) van de ene kant naar de andere kant van de woonkamer of de tuin zonder het eitje te laten vallen;Buiten spelen en buiten zijn: Tips en tools vind je op onze website.

Kleuren voor je kleine

Kleuren op kleurplaten is goed voor de concentratie. Met het tussen de lijntjes kleuren oefent je kindje de beheersing van de hand- en vingerspieren. Bovendien leert je kleine ook talloze kleuren herkennen en benoemen. Het geeft niets als je kleintje nog niet binnen de lijntjes kleurt. Of alleen maar stipjes of streepjes zet. Of de zon roze maakt. Door je kindje de ruimte te geven, wordt de fantasie geprikkeld en kun jij genieten van de meest prachtige kleurplaten.

Kleurtips

  • Geef je kleine vrolijke kleurplaten, met niet al te veel details, die aansluiten bij de belevingswereld op dat moment. 
  • Wissel potloden, wasco™ en stiften een keer af met vingerverf. Je kunt je kindje laten zien wat er gebeurt als je twee kleuren mengt.

Gratis kleurplaten voor je kindje

Samen met je kindje kleuren is niet alleen leuk, het prikkelt ook de fantasie van je kleine. Bovendien oefent je kindje het beheersen van de spieren in de handjes en vingers. Op deze leeftijd beleeft je kindje vooral veel plezier aan het krassen op kleurplaten met zo veel mogelijk verschillende kleuren. Klik op de banners voor leuke kleurplaten voor je kindje.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Nutrilon

Tools