Flesvoeding schema: hoeveel flesvoeding vanaf 6 maanden?

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Als er vanaf 6 maanden een moment komt dat, je wilt overstappen op flesvoeding, overleg dit dan met je consultatiebureau of arts.

Hoeveel flesvoeding heeft je kindje dagelijks nodig?

Ieder kindje is anders. Ook na 6 maanden heeft je baby nog geen vast voedingsritme. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Daarnaast zijn er kinderen die minder vaak drinken en kindjes die juist wat vaker drinken. De voedingsbehoefte en het voedingsritme verschilt dus per kindje.

Overleg met het consultatiebureau of je arts om te bepalen hoeveel flesvoeding jouw kindje nodig heeft vanaf 6 maanden. Je kan hierbij het volgende voedingsschema als leidraad gebruiken.

flesvoeding schema

Baby 6-8 maanden:

🍼 3-4 voedingen per 24 uur
🍼 200 ml per voeding
💧 180 ml water
🥄 6 afgestreken maatschepjes

Baby 8-10 maanden:

🍼 3 voedingen per 24 uur
🍼 200 ml per voeding
💧 180 ml water
🥄 6 afgestreken maatschepjes

Baby 10 maanden:

🍼 2-3 voedingen per 24 uur
🍼 200 ml per voeding
💧 180 ml water
🥄 6 afgestreken maatschepjes

Baby 12 maanden:

🍼 2 voedingen per 24 uur
🍼 165 ml per voeding
💧 150 ml water
🥄 5 afgestreken maatschepjes

Voeden op verzoek

Je baby geeft zelf aan hoe vaak en wanneer hij wil drinken. Door te sabbelen op een vuistje of smakbewegingen te maken geeft je kleintje aan dat hij wel iets lust. Je kunt het beste beginnen met voeden als je baby net wakker is. Hij hoeft de borst- of fles niet per se helemaal leeg te drinken.

Heeft mijn kindje genoeg gedronken?

Je baby geeft vaak zelf aan wanneer hij genoeg heeft. Dring het flesje niet op als je kindje niet meer wil drinken. Het flesje hoeft niet leeg. Zolang je baby voldoende aankomt, levendig is en een gezonde kleur heeft, krijgt hij voldoende binnen. Het aantal plasluiers is ook een goede indicatie om te bepalen of je kindje de juiste hoeveelheid flesvoeding of borstvoeding krijgt. Met minstens vier zware wegwerpluiers of zes kletsnatte katoenen luiers per dag zit je goed. Heb je twijfels? Neem dan contact op met je arts of het consultatiebureau.

Heeft je kindje nog honger na een fles

Houdt je kindje een hongergevoel nadat je hem gevoed hebt? Dan kan het zijn dat hij te snel heeft gedronken. Neem altijd voldoende tijd voor een fles: zo’n 20 tot 30 minuten. Lees meer over hongerige baby's.

KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891

MELD JE AAN voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders