Hoe helpen rituelen bij de ontwikkeling van je kindje?

Rituelen geven de dag én je reguliere activiteiten structuur. Zo zorgen ze ervoor dat je een activiteit in stappen kunt voltooien en tegelijkertijd een band kunt creëren met je kindje. In feite zijn rituelen niets anders dan routines met een betekenis. Een vaste routine geeft je kindje een rustig en vertrouwd gevoel, omdat je kleintje de volgorde leert herkennen. Dat geeft je dreumes zekerheid. Weten waarom rituelen nog meer bijdragen aan de ontwikkeling van je kindje? Je leest het hier!

Waarom zijn rituelen goed voor de ontwikkeling van je kindje?

Rust en regelmaat zijn heel belangrijk voor je kindje, waaronder ook vaste rituelen. Door van de belangrijke onderdelen van de dag een ritueel te maken, bouw je rust in voor je kindje. Deze structuur stelt je kindje gerust, omdat hij weet wat er gaat komen. Bovendien voelt je kindje zich veilig als hij weet wat er gaat komen. 

 

Welke soorten rituelen zijn er en waarom dragen ze bij aan de ontwikkeling van je kindje?

Zingen jullie voor het slapen gaan altijd een liedje? Dan hebben jullie een leuk ritueel gecreëerd! We vertellen je welke rituelen er nog meer zijn en waarom ze bijdragen aan de ontwikkeling van je kindje. 

Lezen & zingen

Samen lezen geeft je kindje een veilig en vertrouwd gevoel en je kleine zal zich hierdoor op zijn gemak voelen. Naast ontspanning laat je je kindje op deze manier ook kennis maken met verschillende klanken en woorden, waarmee je de hersenontwikkeling van je kleintje simuleert. 

Bad rituelen

Kindjes kunnen heerlijk ontspannen in een warm bad. Wassen, samen met water spelen en ontspannen is goed voor de band met je kindje en geeft hem een gevoel van connectie en geborgenheid. Neem hier de tijd voor; haast geeft meestal een tegenovergesteld effect van ontspanning.

Slaaprituelen

 Als je je kleintje laat wennen aan een vast slaapritueel, zul je merken dat het ook voor jezelf makkelijk wordt om uit te rusten. Een dutje overdag kan een ander ritueel hebben dan het nachtslaapje. Zo kun je je kleintje overdag direct na het eten op bed leggen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het gordijn en de deur open te laten om wat licht en geluid toe te laten in de kamer. Zo kan je kindje wennen aan een ander slaapritueel voor overdag. Voor het slapen gaan in de avond kun je bijvoorbeeld eerst de bed rituelen hieronder volgen. Met vaste rituelen bereid je je kleine voor op de verschillende slaaptijden waardoor hij makkelijker kan ontspannen en sneller zal slapen.

Bed rituelen

 Als je je kindje in de avond op bed gaat leggen, geeft een vast ritueel duidelijk aan wat er gaat gebeuren. Dat geeft je kindje een vertrouwd gevoel. Zo kun je eerst samen tandjes poetsen, pyjama aandoen en nog een klein verhaaltje voorlezen voor je kleintje naar bed gaat. Kijk waar je kindje behoefte aan heeft en pas daar je rituelen op aan. Het ene kindje zal het fijn vinden om samen een boekje te lezen en de ander wil liever een liedje horen. In beide gevallen zal het door het horen van je stem voor je kindje makkelijker zijn om daarna afscheid van je te nemen. Sluit je ritueel af met een kus en een knuffel, jouw geur en aanraking geven een veilig gevoel zodat je kleine rustig in slaap kan vallen.

Eet rituelen

 Voor een gezellig eetritueel moet je vooral rustig blijven en het goede voorbeeld geven, je zult zien dat je kindje jouw houding zal overnemen. Door samen met je kindje te eten, geef hem  een veilige omgeving waarin je kleintje nieuwe smaken kan ontdekken. Het Voedingscentrum adviseert 300 ml aan zuivelproducten voor kinderen vanaf 12 maanden. Je kunt iedere ochtend en avond een bekertje (van 150 ml) Nutrilon Dreumesmelk geven. 

 

Nutrilon Dreumesmelk als ritueel

Naast liefde en aandacht speelt ook voeding een belangrijke rol in de ontwikkeling van je kindje. Nutrilon Dreumesmelk is een geschikt onderdeel van een gezonde, gevarieerde voeding en kan dienen als onderdeel van jullie vaste eetrituelen. Wist je dat je kindje tussen de geboorte en 3 jaar gemiddeld 2 keer zo groot wordt, 5 keer zo zwaar wordt en 1 gram hersenen per dag erbij krijgt? Nutrilon 4 bevat een unieke combinatie van scGOS/lcFOS en 3'GL vezels. 3'GL vezels ontstaan uit ons gepatenteerde fermentatieproces. Daarnaast bevat Nutrilon 4 ijzer. IJzer ondersteunt de normale cognitieve ontwikkeling van je kindje. Rituelen en routines zullen anders worden naarmate je kindje groeit. Je kunt alle rituelen gewoon mee laten groeien met je gezin. Nutrilon groeit ook met je kleintje mee om de ontwikkeling in elke fase te ondersteunen. Wat zijn jullie vaste rituelen thuis? 

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!