Alles over peuters!

Peuter (peuterontwikkeling)

Jouw peuter groeit nog elke dag!

Je peuter wordt elke dag een beetje groter en sterker. Dat zie je natuurlijk aan de buitenkant, je kind wordt steeds langer en zwaarder. Wat je niet ziet, is dat ook de ‘binnenkant’ volop in ontwikkeling is. Daar maakt je kind echt grote groeisprongen!

In de eerste drie jaar groeit een kind 2x in lengte en 5x in gewicht!

Hersenen

Dit is de leeftijd waarop je kind de wereld om zich heen steeds meer gaat begrijpen, en waarop ook de taalontwikkeling razendsnel gaat. Wist je dat een peuter wel 25 nieuwe woorden per maand leert? Ook de ontwikkeling van het geheugen gaat nu heel snel. Voor dat alles is een goede ontwikkeling van de hersenen nodig.

De hersenen van je kind zijn nu nog volop in de groei: elke dag komt er 1 gram hersenweefsel bij!

Weerstand

Het immuunsysteem is nog zo’n terrein waar je kind nu grote stappen maakt. De ontwikkeling van de weerstand begint direct na de geboorte, maar gaat nog tijdens de kinderjaren door. Wist je dat het grootste deel van de weerstand in de darmen zit? Daar zitten o.a. de goede bacteriën die je kind beschermen. Gezond eten, met voldoende vezels, vitamines en mineralen, is belangrijk voor gezonde darmen. En daarmee ook voor de weerstand.

Botten en spieren

Je kindje wordt niet alleen groter, hij wordt ook sterker. Zijn botten en de spieren groeien iedere dag. Dit zie je: je kind leert steeds weer nieuwe dingen. Zowel de fijne als de grove motoriek ontwikkelen zich nu snel. Je kind gaat lopen, klimmen, rennen, kleuren en puzzels maken…. bekijk onze video's.

Goed eten!

Om te groeien en ontwikkelen heeft je kindje natuurlijk voedingsstoffen nodig, juist in de peutertijd. Denk aan ijzer, vitamine D en gezonde vetzuren. Allemaal heel belangrijk!  Helaas eten niet alle peuters keurig volgens het boekje, omdat ze nu ook hun eigen willetje ontwikkelen… Uit onderzoek blijkt dat vooral ijzer en vitamine D aandachtspunten zijn. 

Wil je tips om je kind gezond te laten eten? Je vindt ze hier

Ontwikkeling

7 tips om jouw peuter makkelijker te laten slapen!

Zo gemakkelijk als een baby kan slapen, zo lastig kan het soms zijn om je peuter naar bed te krijgen of door te laten slapen. Toch is veel slapen ook nu nog heel belangrijk. Je kind heeft het echt nodig.

Lees meer
Ontwikkeling

Het zelf doen

Je peuter wordt steeds handiger. En hij wil veel meer zelf doen! Dat heeft natuurlijk voor- en nadelen.

Lees meer
Voeding

De rol van voeding

Peuters zijn grillige eters en krijgen daardoor niet altijd binnen wat ze nodig hebben.

Lees meer

Jouw peuter groeit nog elke dag!

Onze handige tools om je verder te helpen

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!