Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

35 weken zwanger

Als je 35 weken zwanger bent, denk je waarschijnlijk veel aan de bevalling en de komst van je baby. Je dromen kunnen heftiger zijn en bijna echt lijken.

Je bent 35 weken zwanger

Wauw, een suikermeloen!

Zo groot (46 cm) is je baby nu al! Vanaf nu kan je baby reageren op licht, geluid en pijn. Je uk knippert met de oogjes bij fel licht. Misschien ziet je baby zelfs licht dat direct op je buik schijnt.

Nu je 35 weken zwanger bent, voel je je op dit moment waarschijnlijk moe en zwaar. Ook kunnen je stemmingen weer net zo wisselen als aan het begin van je zwangerschap. Je bereidt je geestelijk voor op de veranderingen straks, als je kindje er is. Lees hier meer over stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap. Je dromen kunnen hierdoor heftiger zijn en bijna echt lijken. Maak je je zorgen of ben je ongerust? Deel je gevoel dan met je partner of vrienden.

'Lekkende' borsten

Colostrum is een gele vloeistof die je borsten aanmaken. Hierin zitten veel belangrijke voedingsstoffen voor je kindje. Hij krijgt het colostrum als eerste na zijn geboorte, voordat het overgaat in ‘echte’ moedermelk. Als je 35 weken zwanger bent, kan er al colostrum uit je borsten komen. Brengen je ‘lekkende’ borsten je in verlegenheid, leg dan kompressen in je bh. Deze absorberen het lekkende colostrum.

Spannende tijden: ook voor je partner

Als partner doe je meer dan samen de verloskundige bezoeken en de rol van mentale coach vervullen. Bij een zwangerschap komen namelijk ook voor de aankomende vader of moeder heel wat praktische zaken kijken. Veilig op vakantie gaan, vaderschapsverlof opnemen, het inrichten van de kinderkamer, jullie baby op tijd inschrijven voor een crèche, het kiezen van een geschikte naam…hulp is hard nodig! 

35 weken zwanger: je baby's ontwikkeling

Door de groei van je baby, neemt de hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder af. Er is nu bijna geen ruimte meer in je baarmoeder! Als je 35 weken zwanger bent, bereikt je placenta zijn maximale grootte. Bij de geboorte weegt je placenta ongeveer een vijfde van je baby’s gewicht. 

Meconium in de darmpjes

Een groene substantie is een afvalproduct van de lever en de darmen. Als je kindje tijdens de bevalling gestrest raakt, poept hij in het vruchtwater. Dit zie je aan het vruchtwater als je vliezen breken: het is dan groen. In dat geval moet je in het ziekenhuis bevallen. Is het vruchtwater helder, dan mag je thuis of in een kraamhotel aan de bevalling beginnen. In dat geval vind je het meconium terug in één van de eerste luiers die je mag verschonen. Het is dan niet groen, maar zwart.

 

Ook interessant in week 35: