Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

17 weken zwanger

Terwijl je baby vrolijk beweegt in je buik, kun jij last krijgen van een langzamere spijsvertering en de obstipatie die daarbij hoort. Lees verder om erachter te komen welke zwangerschapskwaaltjes je nu nog meer kunt verwachten en hoe je hiermee om kunt gaan.

Je bent 17 weken zwanger

De eerste 100 gram zijn een feit!

En met 17 cm is je baby nu zo groot als een sinaasappel. De niertjes werken nu goed en je baby plast een paar keer per dag in het vruchtwater.

Obstipatie

Het is heel normaal om tijdens je zwangerschap last te hebben van obstipatie. De obstipatie wordt vaak nog erger naarmate je baby groter wordt. Het helpt om veel vezelrijke producten te eten, dus zorg ervoor dat je die bij iedere maaltijd neemt. Volkoren- of tarwebrood zit vol vezels, net als aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groente, fruit en peulvruchten zoals spliterwten, kapucijners en bruine en witte bonen. Blijf ook voldoende drinken om obstipatie te voorkomen, het liefst 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Dat lijkt misschien veel, maar fruitsappen, melk en smoothies tellen ook mee. Zorg ook voor voldoende beweging.

Tips voor een goede stoelgang

  • Begin je dag met een goed ontbijt, dat rijk is aan vezels. Neem bijvoorbeeld twee plakjes roggebrood met kaas en tomaat. Drink daar een glas vers sap (met vruchtvlees) bij. Overdag kun je tussendoor een snee brood of een stuk fruit nemen.
  • Lekker en goed is een salade van sla, komkommer, tomaat, maïs en kidneybonen.
  • Sla geen maaltijden over.
  • Zorg voor voldoende beweging, het liefst elke dag. Daarmee stimuleer je de darmen.
  • Drink voldoende, liefst 1,5 tot 2 liter vocht per dag.
  • Gebruik geen laxerende middelen zonder overleg met je huisarts of verloskundige.
  • Kom je niet aan de aanbevolen hoeveelheid van dertig tot veertig gram vezels per dag? Gebruik dan eens Stimulance van Nutricia. Dit is een vezelrijke vruchtendrank met een speciale MF6 vezelmix. Deze natuurlijke voedingsvezels stimuleren de natuurlijke darmwerking. Stimulance is verkrijgbaar bij apotheken, drogisterijen en supermarkten (vaak in het ‘reform’-schap).

17 weken zwanger: je baby's ontwikkeling

Je baby beweegt nu genoeg om dit misschien al af en toe te voelen! Je baby gaat ook iedere dag beter horen. Als je een van de gelukkige vrouwen bent die vroeg haar baby voelt, merk je misschien dat je baby reageert op plotselinge, harde geluiden.

Ook interessant in week 17: