Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

6 weken zwanger

Wauw, je bent 6 weken zwanger. Het hartje van je baby pompt bloed door het ongeveer acht millimeter lange lijfje en de ogen krijgen vorm.

Je bent 6 weken zwanger

Je baby-to-be is nu pas zo groot als een appelpitje

Ook al is je kleintje nog écht klein, 8 mm (!), nu al worden oren, ogen en neus gevormd. Hoe bijzonder!

Ochtendmisselijkheid

Meestal begint de zwangerschapsmisselijkheid als je ongeveer 6 weken zwanger bent. Door zwangerschapsmisselijkheid kun je je erg slecht voelen. Het goede nieuws: meestal verdwijnt de misselijkheid vanzelf na de eerste 16 weken. Wij geven je hier tips tegen die vreselijke ochtendmisselijkheid.

6 weken zwanger: je baby's ontwikkeling

Van kikkervisje naar miniatuurmensje

Nu je 6 weken zwanger bent, is het lijfje van je baby is nog maar heel klein. Hij heeft de omvang en vorm van een klein garnaaltje. Maar dat is al wel twee keer zo groot als vorige week, toen hij nog de omvang van een rijstkorreltje had! Toen zag hij er nog uit als een doorzichtig C-vormig kikkervisje met een staartje. Het vruchtje ontwikkelt zich tot een miniatuurmensje met alles erop en eraan. De beginselen van armpjes en beentjes zijn zelfs al in ontwikkeling. Kun je nagaan hoe snel die ontwikkeling al gaat.

Hart en bloedsomloop

Net zoals bij jou, pompt het hartje van je baby bloed rond. Maar bij hem gebeurt dat nog niet door zijn hele lijfje. Er is al wel een basisbloedsomloop. Die zal zich verder ontwikkelen. Aan het eind van je 6e zwangerschapsweek begint het hartje van je baby te kloppen. Zo wordt er zuurstof vervoerd, waardoor de organen zich kunnen gaan vormen. Voor de maag, darmen, nieren en longen wordt in deze week de basis gelegd.

Het hoofdje

Zelfs in deze 6e week is al hersenactiviteit in het hoofdje van je ongeboren kindje. Zijn ogen, oren, neus, kaak en wangen beginnen vorm te krijgen. Aan het einde van de week is zijn hoofdje zelfs groter dan de rest van zijn lichaampje. Je bent vast benieuwd hoe dat hoofdje er straks uit komt te zien! De ogen van je baby zijn nu nog donker gekleurd door het pigment en liggen nog ver uit elkaar. Het zal nog even duren voor ze helemaal af zijn.

Waarschijnlijk ben je heel enthousiast, maar ook wel een beetje zenuwachtig. En zit je vast boordevol met vragen. Daarom staan wij voor je klaar en bieden een luisterend oor de komende weken en maanden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt. Geniet van je zwangerschap.

Ook interessant in week 6: