ZWANGERSCHAPS­SYMPTOMEN

Als je zwanger raakt, kun je al vrij snel enkele zwangerschapssymptomen ontwikkelen. De hormonale veranderingen in je lichaam zijn bij veel vrouwen duidelijk te merken. We zetten hier de meest voorkomende zwangerschapssymptomen voor je op een rij.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!

 1. Je wordt niet ongesteld

De meeste vrouwen komen erachter dat ze zwanger zijn wanneer ze niet ongesteld worden. Dit is één van de duidelijkste signalen en bekendste symptomen van een zwangerschap. Toch wil het niet altijd zeggen dat je in verwachting bent. Er kan natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn. Krijg je last van meerdere zwangerschapssymptomen? Dan wordt het misschien tijd om een zwangerschapstest te doen. 

2. Misselijkheid

Veel vrouwen krijgen ook last van misselijkheid in de ochtend, vooral tijdens de eerste weken of maanden van de zwangerschap. Soms gaat de misselijkheid gepaard met overgeven. Aan het begin van de zwangerschap denken vrouwen vaak dat ze last hebben van een griepje of voedselvergiftiging.

3. Gevoelige borsten 

Aan het begin van je zwangerschap zijn je borsten soms extra gevoelig. Ook zwellen ze vaak wat op, waardoor ze groter lijken. Soms worden je aders wat meer zichtbaar of verkleuren je tepels. Deze symptomen komen vooral tijdens de eerste drie weken van de zwangerschap voor. Lees hier meer over gevoelige borsten.

4. Buikpijn 

Sommige vrouwen merken dat ze zwanger zijn doordat ze last van buikpijn krijgen. Soms voelen zwangere vrouwen dat het vruchtje innestelt in de baarmoeder. Ze voelen dan kramp in de buurt van de baarmoeder.

5. Bloedverlies

Soms wordt tijdens de innesteling van het vruchtje een bloedvat geraakt. Dat kan dan voor wat bloedverlies zorgen. Dit komt bij bijna een kwart van de zwangere vrouwen voor.

6. Vaak moeten plassen

De meeste zwangere vrouwen moeten vaker dan gebruikelijk plassen. Vooral na de eerste twee maanden van de zwangerschap zal je vaak ’s nachts wakker worden omdat je nodig moet plassen. Ook dit wordt veroorzaakt doordat je hormonen volledig van slag zijn. Dit is dan ook één van de meest voorkomende zwangerschapssymptomen.

7. Bijzondere eetlust

Een van de meest bekende zwangerschapssymptomen is het veranderen van je smaak. Het kan zijn dat je andere eetgewoonten krijgt tijdens je zwangerschap. Na verloop van tijd krijgen zwangere vrouwen soms zin in bepaald voedsel wat ze voorheen altijd lieten staan. Ook kun je last krijgen van gekke eetbuien. Andere zwangere vrouwen lusten juist ineens hun lievelingseten niet meer. Je smaakpalet verandert onder invloed van je verstoorde hormoonhuishouding.

8. Vermoeidheid

Een zwangerschap vraagt veel energie van je lichaam. Je lichaam verandert iedere dag, waardoor je extra veel rust nodig hebt. Als je niet genoeg rust pakt, kun je last krijgen van vermoeidheid. Vermoeidheid is dan ook een van de eerste zwangerschapssymptomen die aangeven dat je zwanger bent.

Vanaf wanneer zwangerschaps­symptomen

De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen. 

Het uitblijven van zwangerschaps­symptomen

Waar de ene zwangere vrouw last krijgt van alle zwangerschapssymptomen tegelijkertijd, kan een andere vrouw geen enkele aanwijzing bespeuren. Sommige vrouwen vertonen aan het begin van de zwangerschap helemaal geen zwangerschapssymptomen. Dit verschilt per persoon. Maak je geen zorgen en probeer zoveel mogelijk van deze mooie periode te genieten.

Zekerheid dankzij een zwangerschapstest

De hier boven genoemde zwangerschapssymptomen kunnen betekenen dat je zwanger bent. De symptomen kunnen natuurlijk ook door iets anders veroorzaakt worden, zoals door stress of vermoeidheid. Daarom is het een goed idee om een zwangerschapstest te doen. Als je door jouw zwangerschapssymptomen denkt dat je zwanger bent, kun je ook een afspraak maken bij je huisarts. Die kan jou met zekerheid zeggen of je zwanger bent en legt ook de datum vast waarop je ongeveer uitgerekend bent.

Wanneer zwangerschaps­symptomen kwaaltjes worden

Naast de bovenstaande onschuldige zwangerschapssymptomen kun je ook last krijgen van vervelendere kwaaltjes. De hormoonschommelingen kunnen ervoor zorgen dat je makkelijker boos of verdrietig wordt, vooral aan het begin van de zwangerschap. Soms moet je ineens huilen. Deze gevoeligheid is heel normaal.

Let er wel op dat je je niet langdurig neerslachtig voelt. In dat geval kunnen jouw zwangerschapssymptomen omslaan in depressieve gevoelens. Neem contact op met de huisarts wanneer je last krijgt van veel stress of neerslachtigheid of wanneer jouw zwangerschapssymptomen een grote invloed op jou hebben in het dagelijks leven. 

Dit zijn enkele kwaaltjes waar je ook last van kunt krijgen:

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders