GEVOELIGE BORSTEN tijdens je zwangerschap

Je bent niet de enige die last heeft van gevoelige borsten! De meeste toekomstige mama's hebben tijdens het eerste trimester pijnlijke of gevoelige borsten, doordat hun lichaam te maken krijgt met hormonale schommelingen. Probeer te achterhalen waarom je borsten zo gevoelig zijn. Hieronder vind je enkele tips om er beter mee om te kunnen gaan. Als je je zorgen maakt over bepaalde zwangerschapskwaaltjes, kan je uiteraard terecht bij je dokter.

Waarom heb je last van gevoelige borsten? 

Zoals vele dingen tijdens de zwangerschap worden pijnlijke en gevoelige borsten veroorzaakt door een verandering van de hormoonhuishouding. Daarom zijn ze een veel voorkomende kwaal tijdens het eerste trimester. Zodra je lichaam gewend is aan de door de zwangerschap veroorzaakte stijging van de hormoonspiegel, zullen je borsten normaal minder pijnlijk en gevoelig aanvoelen.

De spanning kan ook deels te wijten zijn aan het feit dat je borsten in korte tijd snel groeien. Tijdens je zwangerschap zullen je borsten misschien enkele cupmaten groeien, doordat je melkklieren volop in ontwikkeling zijn en je bloedtoevoer langzaam toeneemt. Soms kan ook een te krappe beha de oorzaak zijn. Zorg er dus voor dat de maat juist is.

Tips voor het omgaan met gevoelige borsten

Aangezien de pijn meestal wordt veroorzaakt door hormonen en de toegenomen omvang van je borsten, kan je het beste een goed ondersteunende beha dragen om dit ongemak te verlichten. Een goed passende beha kan echt het verschil maken. In de eerste maanden van je zwangerschap zal je het misschien comfortabeler vinden om een slaapbeha te dragen.

In de meeste winkels kunnen zij je helpen met het vinden van de juiste beha. Het personeel kan je maten opnemen en controleren of de beha die jij gekozen hebt, goed past en de nodige steun biedt. Je borsten zullen wellicht gedurende je hele zwangerschap groeien. Het zou dus best kunnen dat je later nog een grotere maat zal moeten aanschaffen.

Bovendien is het belangrijk om je borsten extra te ondersteunen tijdens het sporten. Investeer dus als het kan in een sportbeha die perfect past. Breng je partner er ook van op de hoogte dat je borsten erg gevoelig zijn, zodat hij weet dat je daar momenteel liever niet wordt aangeraakt.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders