10 tips tegen KRAMP in je KUITEN

Lig je net lekker te slapen, denkt die ene spier in je been er anders over en spant zich plots zo hard mogelijk aan. Kramp! Pijnlijk, maar niet iets om je zorgen over te maken. Het komt vaak voor tijdens de zwangerschap. En gelukkig is het na de bevalling meestal weer verdwenen. Lees onze tips zodat je wat vaker relaxt door kunt slapen.

Wat is kramp?

Kramp is een plotse, onwillekeurige samentrekking van alle spiervezels van een spier en dat kan erg pijnlijk zijn. Het heeft waarschijnlijk te maken met zenuwen die extra gevoelig zijn en extra actief. Dat geeft dan snelle samentrekkingen van de spieren. Kuitkrampen worden soms uitgelokt door intensief sporten, te weinig vocht drinken en teveel alcohol. Ook een tekort aan magnesium zou een oorzaak kunnen zijn. Kramp komt tijdens de zwangerschap best vaak voor.  

Hoe kom je van de pijn af?

Het snelst kom je van de pijn af door je kuit of been te strekken en je tenen naar boven te duwen. Ga bijvoorbeeld met je handen tegen de muur staan en strek je been achter je. Of schakel hulp in: laat je partner tegendruk geven onder je voet en strek je been terwijl je ligt.  

10 tips tegen kramp in de benen

1. Eet gezond

Gezond eten is belangrijk om tekorten te voorkomen, bijvoorbeeld aan magnesium. Magnesium zit onder meer in brood- en graanproducten, groenten, noten, melk en melkproducten en vette vissoorten, zoals zalm en haring.

2. Drink voldoende

Je spieren worden blij van voldoende vocht. Je hebt elke dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Dat zijn 8-10 bekers per dag. Probeer dat ook echt te drinken.  

3. Doe elke dag wat strekoefeningen voor je benen

Door de spieren goed getraind te houden, is er minder kans op kramp. 

4. Liever sneakers dan pumps

Mocht je nog niet overgestapt zijn op lage schoenen dan is het nu de tijd dit te doen. Zet je high heels maar even in de kast tot na de bevalling.  

5. Overweeg steunkousen (geen grapje!)

En jij dacht dat steunkousen alleen voor omaatjes waren? Ze kunnen ook helpen als je vaak last hebt van kramp. Overleg met je verloskundige. 

6. Douche afwisselend heet en koud

Die warme douche in de ochtend is natuurlijk lekker, maar maak je lijf en spieren ook even goed wakker: zet tussendoor de douche even een stuk kouder en wissel daarna warm en koud af. Dat helpt klachten te verminderen. 

7. Vraag je lief om een massage

Vraag je partner om af en toe voor het slapen gaan je benen en kuiten te masseren met olie.  

8. Slaap op je zij met opgetrokken benen

Als je op deze manier slaapt, is dat het beste voor de doorbloeding naar je benen. Niet handig met je buik? Leg een kussen tussen je knieën of een klein kussentje onder de zijkant van je buik zodat buik en baby daar lekker op kunnen rusten. 

9. Leg je benen hoger

Als de onderkant van je bed wat hoger gezet kan worden, doe dat dan. Je kunt ook een kussen onder het matras leggen ter hoogte van je voeten. Dat is goed tegen vochtophoping in je benen en dat betekent minder irritatie van je spieren.  

10. Magnesium bijslikken

Bij zeer ernstige krampen wil de huisarts nog wel eens extra magnesium voorschrijven in tabletvorm. Slik dit alleen extra in overleg met je huisarts. 

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders