GEZOND ETEN voor de baby in jouw buik in 6 stappen

Wist je dat wat je nu - tijdens je zwangerschap - eet, belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van je baby in jouw baarmoeder? En dan gaat het niet alleen om het weglaten van rauw vlees of gerookte zalm. Door juist in deze periode gezond te kiezen, ondersteun je de ontwikkeling van je kind.

Waarom is gezond eten tijdens de zwangerschap zo belangrijk?

Heel lang dacht men dat een baby in de baarmoeder toch wel goed groeide, wat je als moeder ook at. Tegenwoordig weten we dat dat niet zo is. Dat is onder andere duidelijk geworden uit onder andere onderzoek naar baby’s die in of direct na de hongerwinter in de 2e wereldoorlog zijn geboren. De tekorten bij de moeders in die hongerwinter hadden namelijk wel degelijk effect op de gezondheid van de kinderen. Zelfs toen de kinderen al volwassen waren, waren de effecten van de hongerwinter nog meetbaar. Dat hongerwinteronderzoek maakte voor eens en altijd duidelijk dat de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap super belangrijk is.

Eten voor 2

Om te kunnen groeien heeft je baby een optimaal aanbod van voedingsstoffen nodig: eiwitten, vetten, koolhydraten. En bijvoorbeeld ook van vitamines en mineralen. Je baby krijgt al die voedingsstoffen van jou, en je lichaam haalt die voedingsstoffen uit alles wat je eet. Je bent nu dus eigenlijk voor 2 aan het eten. Dat betekent trouwens niet dat je nu heel veel moet gaan eten en van alles 2 porties moet eten. Integendeel: je hoeft niet zo heel veel meer te nemen dan anders, maar de kwaliteit van je voeding moet wel zo hoog mogelijk zijn.

Gezond eten voor jou en je baby in 6 stappen

Stap 1: Sla geen maaltijden over

Je hebt tijdens je zwangerschap veel voedingsstoffen nodig. Het is vooral belangrijk dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die nu nodig zijn. Als je maaltijden overslaat, wordt het heel lastig om die hoeveelheden te halen. Gebruik daarom liefst minimaal 3 maaltijden per dag. Wen je aan om elke dag te ontbijten (eventueel iets later), een lunch te nemen en te genieten van je avondeten.

Stap 2: Kies jouw superfoods

Producten die vol zitten met vitamines, mineralen, gezonde vetten, eiwitten en vezels: dat zijn nu jouw superfoods. Dat betekent dat je kiest voor groente en fruit, zuivel, volkorenproducten, peulvruchten, noten en zaden. Vergeet ook de vis niet want de omega 3-vetzuren die daarin zitten zoals DHA, ondersteunen de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Lees meer over superfoods.

Stap 3: Snoepen en snacken? Waarom zou je?

Gezond eten begint met het beperken van de dingen waarvan iedereen wel weet dat ze niet zo gezond zijn. Er is bijna te veel om op te noemen: zoete dingen als snoep, gebak, koekjes, bonbons, candybars, chocolade maar ook hartige dingen als chips, borrelnootjes, bitterballen, vlammetjes, kroketten en frikadellen. Al die verleidelijke producten leveren je veel calorieën, verkeerde vetten, suikers en/of zout op. Terwijl ze weinig tot geen goede voedingsstoffen leveren. Vezels, vitamines en mineralen zijn meestal ver te zoeken in dit soort producten. Maar natuurlijk kun je best af en toe iets te snoepen of te snacken nemen, maar houd het binnen de perken. Of nog beter: snoep en snack gezond.

Stap 4: Drink voldoende

Je lichaam heeft veel vocht nodig om goed te kunnen werken. Drink daarom 1,5 tot 2 liter per dag. Kies het liefst voor dranken die niet veel suikers en/of calorieën bevatten. Water kan natuurlijk altijd, met of zonder prik, net wat je lekker vindt en verdraagt. Thee is ook een goed idee. En een paar kopjes koffie per dag kan ook. Lees meer over wat je mag drinken tijdens je zwangerschap.

Stap 5: Eet vers en gevarieerd

Zelf koken is een van de beste dingen die je kunt doen voor je eigen gezondheid en die van je baby. Het hoeven echt geen culinaire hoogstandjes te zijn, maar gewoon vers bereide maaltijden. Kant-en-klaar producten, zakjes en pakjes zijn namelijk vaak erg zout en zitten vaak boordevol suikers. Door zelf te koken houd je het zout- en suikergebruik gemakkelijker in de hand. Kijk hier voor gezonde recepten.

Stap 6: Houd rekening met wat er nu even niet mag

Sommige producten kun je, nu je zwanger bent, beter niet eten. Omdat ze niet goed zijn voor je baby of voor jou. Denk aan alcohol, rauw vlees en gerookte vis. Lees hier meer over wat je nu beter niet kunt eten.

Dit heb je nodig

Er is een soort “gouden standaard” voor de hoeveelheden die je per dag nodig hebt om alle voedingstoffen binnen te krijgen die je lichaam nu vraagt. Lees hier wat je nodig hebt.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders