Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

8 weken zwanger

Binnenkort heb je je eerste afspraak bij de verloskundige, een spannend moment. In je buik groeit een klein wonder en de kleinste details van je baby zijn al in ontwikkeling.

Je bent 8 weken zwanger

Je baby is nu zo groot als een druif

Het neusje van jouw druifje krijgt reliëf, de oogleden bedekken de oogjes nu bijna helemaal en de melktandjes beginnen zich te ontwikkelen. Je baby weegt nu 1 gram en is 2 cm groot.

8 weken zwanger: je baby's ontwikkeling

Menselijk gezichtje

Je kindje groeit nog steeds razendsnel; ongeveer een millimeter per dag. De oogjes, het neusje en zelfs de melktandjes beginnen zich te ontwikkelen. Je kindje kan nog niets horen, daar moet hij nog een tijd op wachten. De oogleden bedekken de oogjes nu bijna geheel. De neus van je baby krijgt reliëf en zijn bovenlip wordt gevormd. Zo gaat het gezichtje er al een beetje menselijk uitzien.

Botten, armen en benen

In je 8e zwangerschapsweek begint de vorming van botten bij je baby. Dat begint bij zacht kraakbeen dat langzaam een skelet wordt. Je baby krijgt ook al unieke vingerafdrukken. De armpjes en beentjes lijken nog op zwemvliezen. Toch kun je al steeds beter de vingertjes en teentjes onderscheiden. Het kikkervis-achtige staartje is bijna verdwenen.

Organen en geslachtsdelen

In de 8e zwangerschapsweek wordt het hartje van je baby steeds sterker en klopt steeds sneller. Ook het maagje en de lever beginnen te functioneren. Het maagje maakt maagsappen aan en de lever bloedcellen. De geslachtsdelen beginnen zich te ontwikkelen, maar dit is nog niet goed zichtbaar. Pas na ongeveer 20 weken kun je het geslacht van je baby bepalen tijdens de 20 weken echo.

Verloskundige

Een verloskundige houdt je ongeboren kindje tijdens de zwangerschap in de gaten. Zij controleert de ontwikkeling en signaleert eventuele complicaties. Het is verstandig om voor het eerst naar de verloskundige te gaan als je 7 of 8 weken zwanger bent. Bel twee weken van tevoren om een afspraak te maken. Dan weet je zeker dat je terecht kunt.

Ook interessant in week 8: