20 WEKEN ECHO: uitgebreid kijken naar je kind

Is het jongetje of meisje in je buik gezond (voor zover te zien)?

De 20 wekenecho is voor jou weer een moment waarop je een kijkje in je buik kunt nemen. Jij ziet je baby bewegen met de armpjes en beentjes, hikken of misschien wel duimen. Bijzonder! De echoscopist ziet meer. Dit is hét moment tijdens je zwangerschap om te kijken of je kind er gezond uitziet, goed groeit, ofer voldoende vruchtwater is en waar de placenta ligt. En ja, meestal is ook te zien of het een jongen of meisje is.

Wat is een 20 wekenecho?

Als je zwanger bent, krijg je (als je wilt) tussen de 18 en 22 weken de ’20 wekenecho’. Dit medische onderzoek wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Deze echo is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering en wordt dus vergoed. De echo wordt via jouw buik gemaakt en je hele kindje wordt bekeken. Het doel van de 20 wekenecho: kijken of je kind gezond is. Op de echo zijn eventuele afwijkingen, zoals een open ruggetje of een open schedel goed te zien. Ook is de ontwikkeling van organen en botten meestal goed te bekijken. En op de 20 weken echo is te zien of je baby goed is gegroeid en of er voldoende vruchtwater is voor de rest van de zwangerschap.

Meestal geen afwijkingen

Bij 95% van de zwangere vrouwen ziet de echoscopist geen afwijkingen. Dat is fijn! Weet wel dat het geen garantie is dat je kindje 100% gezond is als de echoscopist niets gezien heeft. Als er tijdens de echo iets naar voren komt dat verder onderzocht moet worden, kun je zelf bepalen of je dat wilt. Vervolgonderzoek vindt meestal plaats bij het Centrum voor Prenatale Diagnostiek (een echocentrum in het ziekenhuis). Daar kun je meer informatie krijgen over die vervolgstappen.

Jongen of meisje

Hoewel de 20 wekenecho geen pretecho is, kan de echoscopist meestal wel zien of de baby in je buik een jongen of meisje is. Niet gek als je je bedenkt dat je baby al helemaal ontwikkeld is, alleen nog maar hoeft te groeien en echt iedere centimeter van je baby wordt bekeken. 

Wil jij graag zo snel mogelijk weten of de herrieschopper in je buik een jongen of meisje is? Dan kan de echoscopist het je meteen vertellen. Je kan ook vragen om het geslacht in een gesloten envelop mee te geven. Wil je het geslacht niet weten? Dat kan ook natuurlijk! Een gender-neutral babyshower is minstens even leuk. Ook het magische moment van de bevalling wordt zo nog spannender!

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders