ZWANGERSCHAPS­CONTROLES

Vanaf week 8 wordt jullie gezondheid gecontroleerd, waarbij meestal wordt gekeken naar bloeddruk, baarmoederstand en harttonen.

Zwangerschapscontrole

Normaal gesproken krijg je een zwangerschapscontrole met:

  • week 8 t/m 24: controle om de vier weken
  • week 25 t/m 30: controle om de drie weken
  • week 31 t/m 36: controle om de twee weken
  • week 37 t/m 42: controle om de week

Soms adviseert je verloskundige of arts om extra zwangerschapscontroles te laten doen. Dat is om jouw ontwikkelingen of die van je baby beter in de gaten te houden. Weet je niet goed waar een controle voor is of heb je er vragen over, neem dan gerust contact op met je arts of verloskundige. 

Gewicht en bloeddruk

Kom je tijdens je zwangerschap te veel aan? Dan kan dit komen doordat je veel vocht vasthoudt. Een stijgende bloeddruk, vochtophoping in je handen en voeten, een sterkte gewichtstoename en eiwit in je urine wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Als je bloeddruk ineens stijgt, word je meestal doorverwezen naar je gynaecoloog. Hij schrijft je medicijnen voor en adviseert je om het rustiger aan te doen.

IJzerwaarden

In de negen maanden dat je zwanger bent, kunnen je ijzerwaarden variëren. Je wordt hierop getest tijdens je eerste trimester en als je 28 weken zwanger bent. Met een prik in je vinger wordt er wat bloed afgenomen en worden je ijzerwaarden gecontroleerd. Als je te weinig ijzer in je bloed hebt, heb je last van bloedarmoede. Je voelt je dan waarschijnlijk futloos en vermoeid. Het advies is dan om meer ijzerrijke voeding op het menu te zetten, bijvoorbeeld vlees en vleeswaren, broccoli, noten en ontbijtgranen. Zijn je ijzerwaarden daarna nog steeds te laag, dan kan je arts of verloskundige ijzertabletten of multivitamine met ijzer voorschrijven.

Baarmoederstand en harttonen

Aan de hand van de hoogte en de grootte van de baarmoeder kan je arts of verloskundige de duur van je zwangerschap vaststellen en de groei van je baby volgen. Op die manier kan een groeiachterstand van je baby of een te grote baarmoeder worden opgemerkt.

Vanaf twaalf weken kun je bij elke controle het hartje van je baby horen kloppen. Soms is twaalf weken te vroeg en hoor je het in een van de weken daarna. Het is een heel bijzonder en vaak emotioneel moment als je voor het eerst het hartje van je baby hoort kloppen!

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders