Alle baby informatie van A tot Z

Gefeliciteerd met de geboorte van je baby!

Gefeliciteerd met de geboorte van je baby. Ieder nieuw leven is een wonder. Je bent vast erg trots op je baby. En daar heb je alle reden toe. Iedere baby is uniek. De informatie die je hier leest, gaat over de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Probeer je dus niet meteen zorgen te maken als jouw kindje daar wat van afwijkt. Elke baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo.

Gezonde voeding voor je baby

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Vanaf zes maanden start je baby met de eerste hapjes. In overleg met het consultatiebureau kan je vanaf vier maanden beginnen met oefenen. Je baby heeft verschillende voedingsstoffen nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Je kunt het beste beginnen met zachte smaken, waarna je dit langzaam uitbouwt. Laat je kleine eerst een paar dagen achter elkaar hetzelfde proeven. Zo went hij aan de smaak. Daarna probeer je een andere smaak. Zo zal je baby, ook als hij ouder is, alles willen eten. 

De motorische ontwikkeling van je baby stimuleren

Het is belangrijk om je baby te stimuleren en hem te helpen bij het ontdekken van zijn omgeving. Om je kleine te stimuleren kun je spelletjes met hem spelen die bij zijn leeftijd passen. Hij vindt het leuk om met jou te spelen. Het geeft hem een veilig gevoel en het versterkt jullie band. Lees meer over de motorische ontwikkeling van je baby.

Slapen is belangrijk

Je baby slaapt de eerste maanden veel. Die slaap heeft hij nodig voor zijn ontwikkeling. Als hij ouder wordt, is je kleine steeds vaker wakker. Hij heeft steeds meer energie. De eerste maand slaapt je baby tot 20 uur per dag. Na een jaar is een simpel dutje van één of twee uur voldoende voor je kleine om tot de avond actief én gezellig te blijven. Een vast bedritueel helpt hem bij het slapen. Nadat jullie gezellig geknuffeld hebben, leg je hem in zijn eigen bed. Je kust hem welterusten en je zet bijvoorbeeld een speeldoos aan. Zo weet je kleintje wanneer het echt tijd is om te slapen. Lees alles over slapen.

Vergeet de liefde niet

Na de bevalling groeit er een diepe band tussen jou en je kleine. Alles wat je vanaf de eerste dagen voor je baby doet, is van grote invloed op deze band. Jij speelt een unieke rol in het leven van je baby. Nu en later in zijn leven bij alle stappen die hij zet.