Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

33 weken zwanger

Nu je 33 weken zwanger bent, moet je er voor zorgen dat je voldoende energie binnenkrijgt, ook al kun je waarschijnlijk maar kleine porties eten

Je bent 33 weken zwanger

spitskool

Je kindje is nu zo groot als een spitskool!

44 cm en 1,9 kg. Het immuunsysteem van je kindje wordt nu steeds beter. Wist je dat het grootste deel van dat immuunsysteem in de darmen te vinden is? Daarnaast wordt de huid van je baby in deze periode dikker en minder rimpelig.

Gezonde voeding vol energie

Het is behoorlijk vermoeiend om hoogzwanger te zijn. Je bent niet alleen bezig om dat extra gewicht te dragen, maar je lichaam werkt ook nog eens heel hard om je baby voldoende energie en voedingsstoffen te geven. Jullie hebben allebei veel energie nodig. Je maag zit alleen wat in de verdrukking, want je baby heeft die ruimte in je buik nodig. Jij hebt daardoor soms wat minder trek. Als je geen grote porties op kunt, neem dan gezonde tussendoortjes om de tijd tussen je hoofdmaaltijden te overbruggen. Zo zorg je voor voldoende energie voor je baby en jezelf.

Tips voor gezonde tussendoortjes

  • Meng verschillende soorten (vers) fruit met yoghurt en muesli.
  • Dip stukjes Turks brood of pitabrood in humus of rode salsa.
  • Stop gedroogd fruit of een zakje noten in je tas. Zo heb je altijd iets te snacken bij je.
  • Eet knäckebröd of toastjes met hüttenkäse, haring of wat plakjes tomaat.
  • Trakteer jezelf op een beschuit met verse aardbeien.

De eerste tekenen van de bevalling

Je bevalling komt dichtbij, nu je 33 weken zwanger bent. Maar wanneer is het zover? Lees hier hoe je het begin van de bevalling herkent.

Het verliezen van de slijmprop

Als je zwanger bent, sluit een prop slijm de baarmoedermond af. Deze slijmprop beschermt zo je kindje tegen infecties van buitenaf. Aan het einde van je zwangerschap laat deze slijmprop los en komt soms met wat bloed naar buiten. Het is niet altijd even opvallend, dus het kan zijn dat je hier helemaal niets van merkt. Dit is geen probleem. Na het verlies van de slijmprop kan het nog enkele dagen duren voordat de bevalling begint.

Het breken van de vliezen

Als je vliezen breken, merk je dat omdat je vruchtwater verliest. Het kan gaan om enkele druppeltjes, maar ook om meer. Je vliezen breken voordat je weeën of persweeën starten. Vruchtwater heeft een zoete geur en is meestal helder van kleur. Bekijk het vruchtwater goed. Is het groen of groenig van kleur? Dan heeft je baby in het vruchtwater gepoept. Neem in dit geval direct contact op met je verloskundige. Ga na het breken van je vliezen niet meer in bad. Je baby kan dan namelijk een infectie krijgen.

De weeën

In de laatste weken van je zwangerschap neemt het aantal harde buiken toe en zijn ze pijnlijker. Deze samentrekkingen van de baarmoeder noem je voorweeën. Tijdens zo’n voorwee wordt de mond van de baarmoeder week gemaakt, als voorbereiding op de bevalling. Voorweeën zijn vaak pijnlijk, maar kort (30 tot 40 seconden) en kunnen soms een paar uur lang om de 3 minuten terugkomen, om daarna weer een tijd weg te blijven. De echte weeën komen met regelmaat en zijn krachtig. De pijn tijdens een echte wee stijgt naar een hoogtepunt, om daarna weer af te zwakken. De oorzaak van de pijn is het oprekken van de baarmoedermond. Ook het oprekken van de banden waarmee de baarmoeder aan het bekken is opgehangen, doet pijn. Vooral in de liezen, boven het schaambeen en de onderrug. Ook je stuitje kan pijn doen. Een sterke wee duurt in totaal gemiddeld anderhalve minuut. Tijdens de weeën gaat de baarmoedermond geleidelijk open, dit wordt ontsluiting genoemd.

Ook interessant in week 33: