Ovulatie berekenen: voor meer zekerheid bij het zwanger worden

Probeer je al enige tijd zwanger te worden en is het tot nu toe nog niet gelukt? Je ovulatie berekenen kan hierbij helpen. Zo heb je meer kans om zwanger te raken.

Wil je jouw ovulatie berekenen en jouw vruchtbare dagen berekenen? Gebruik onze tool hieronder!

Bereken mijn ovulatie en vruchtbare periode

Vanwege de privacywetgeving vragen wij jou om extra toestemming voor het opslaan van jouw ovulatiedatum ten behoeve van jouw persoonlijke kalender. Let op: de uitkomst van jouw ovulatiedatum en vruchtbare dagen is slechts een indicatie. We geven een schatting op basis van gemiddelden. Dit is geen medisch advies. Bij vragen raden wij je aan contact op te nemen met een arts.

Bereken mijn ovulatie en vruchtbare periode

De eerste dag van mijn laatste menstruatie:


Geef de eerste dag van je laatste menstruatie op

Mijn menstruatiecyclus duurt:


Geef de lengte van je cyclus op

Resultaat

Je vruchtbare dagen zullen naar verwachting liggen tussen:

Wat is ovulatie? 

Ovulatie is een ander woord voor eisprong. Wanneer je niet zwanger bent, heb je als vrouw één keer per maand een ovulatie. Aan het begin van je menstruatiecyclus maakt je lichaam bepaalde hormonen aan die ervoor zorgen dat een eitje rijp wordt voor bevruchting. Wanneer het eitje er klaar voor is, laat het de eierstok los en vertrekt het richting de baarmoeder. Als het eitje daarna in contact komt met een zaadcel, kun je zwanger raken. Zaadcellen blijven drie tot vijf dagen leven in het vrouwelijk lichaam. Let op: ook buiten de dag van je ovulatie kun je zwanger raken.

Wanneer ovulatie?

De ovulatie vindt tijdens iedere menstruatiecyclus slechts één keer plaats. Wanneer dat is, is bij iedere vrouw verschillend. Dit wordt namelijk beïnvloed door onder andere het gebruik van de anticonceptiepil, stress en vermoeidheid. Je kunt je ovulatie wel berekenen.

Hoe herken ik het moment van mijn ovulatie?

Je herkent het moment van je ovulatie aan een aantal ovulatiesymptomen. Heb je het plots warmer dan anders? Vanaf je ovulatie stijgt de basistemperatuur van je lichaam. Sommige vrouwen voelen de eisprong zelfs. Ze ervaren dan kramp of pijn onder in de buik. De kramp gaat vanzelf weer over. Rondom de ovulatie verandert je afscheiding, die wordt dan wat kleveriger dan op de andere dagen. Verder kun je last hebben van gezwollen borsten tijdens de ovulatie.

Wanneer eisprong na menstruatie?

Om je ovulatie te berekenen, dien je eerst te weten of je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. De dag dat je ongesteld wordt, is dag 1 van je cyclus. De cyclus duurt tot aan de eerste dag van je volgende menstruatie. Gemiddeld duurt dat ongeveer 28 dagen, maar bij sommige vrouwen duurt dit korter of juist langer. Meestal word je elke 23 tot 35 dagen ongesteld.

Op ongeveer de helft van je cyclus vindt je ovulatie plaats. Hoe dichter je bij de ovulatie komt, des te meer kans je hebt om zwanger te raken. Op de twee dagen voor je ovulatie en op de dag zelf ben je het meest vruchtbaar. De dagen na je ovulatie tot aan je volgende menstruatie heb je maar een zeer kleine kans om zwanger te raken.

Vruchtbare dagen berekenen: welke dagen ben je het meest vruchtbaar?

Weet je wanneer je ovulatie plaatsvindt? Dan weet je vervolgens wanneer je vruchtbare dagen zijn. Twee dagen voor je ovulatie en op de dag van je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Op deze 3 dagen ben je hoog vruchtbaar.

Ovulatie berekenen bij onregelmatige cyclus

Heb jij een onregelmatige cyclus? Je ovulatie berekenen bij een onregelmatige cyclus is lastig, omdat het daardoor moeilijk is om de ovulatie en je meest vruchtbare dagen vast te stellen. Probeer erachter te komen waarom je een onregelmatige cyclus hebt. In een menstruatiekalender of app kun je bijhouden wanneer je bloed verliest en wanneer je seks hebt gehad. Maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts. Je kunt dan meteen jouw menstruatiekalender meenemen of de app laten zien waarin je jouw cyclus hebt bijgehouden.

Ovulatie en vruchtbare dagen berekenen

Hoe kan ik zelf mijn ovulatie berekenen?

Je kunt je ovulatie in enkele stappen heel eenvoudig zelf berekenen:

  1. Wat was de eerste dag van je laatste ongesteldheid?
  2. Tel hier de lengte van jouw cyclus bij op.
  3. Jouw ovulatie vindt ongeveer 14 dagen voor deze datum plaats.
  4. Deze dag en de 2 dagen ervoor is jouw meest vruchtbare periode.

Om je cyclus goed bij te houden, maak je gebruik van een ovulatiekalender of gebruik je een handige app op je smartphone.

Je kunt ook zelf je ovulatie berekenen aan de hand van je lichaamstemperatuur. Je houdt hiervoor iedere dag je lichaamstemperatuur in de gaten. Zorg ervoor dat je wel dagelijks op hetzelfde tijdstip meet en geef de voorkeur aan een rectale temperatuurmeting. Ongeveer twaalf uur na je ovulatie gaat je lichaamstemperatuur met zo’n 0,3 tot 0,5 graden omhoog. Zodra je in de gaten krijgt welke dagen van de maand jouw lichaam warmer is, kun je het moment van de ovulatie berekenen. Als je graag zwanger wilt raken, is het slim om dat vóór de berekende dagen te proberen tijdens de volgende maand.

Bestaat er een test om mijn ovulatie te berekenen?

Tegenwoordig kun je ook de dag van je ovulatie te weten komen met behulp van een ovulatietest. Die koop je bij de drogist of in de grotere supermarkten. Deze test kan jouw ovulatie detecteren om de kans op een zwangerschap te vergroten. De test detecteert op welke dagen jouw lichaam de grootste hoeveelheid van het luteïniserend hormoon aanmaakt, ook wel afgekort met LH. De hoeveelheid LH is het hoogst op ongeveer twee dagen voor je eisprong. Het hormoon zorgt ervoor dat jouw eicel rijpt en loslaat. Op dat moment ben je dus het meest vruchtbaar. Als je jouw ovulatie kunt berekenen, kun je proberen te timen wanneer je gaat vrijen. Wil het desondanks nog steeds niet lukken? Raadpleeg dan je huisarts voor meer informatie of onderzoek.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!