EISPRONG

Als je zwanger wilt worden, is het wel zo prettig om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Je vruchtbare periode hangt samen met je eisprong, ook wel ovulatie genoemd. Dit is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat en klaar is om bevrucht te worden.

Menstruatiecyclus

Om het moment van je eisprong te kunnen berekenen, is het belangrijk dat je weet hoe lang jouw menstruatiecyclus is. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, maar een aantal dagen meer of minder is ook niet ongewoon. Zodra je weet hoeveel dagen jouw cyclus duurt, kun je de dag van je eisprong bepalen. Je eisprong vindt 14 dagen voor de eerste dag van je nieuwe menstruatiecyclus plaats. Wanneer je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, dan kun je het beste de gemiddelde duur van het afgelopen half jaar nemen. Vind je dit te riskant? Je kunt ook gebruikmaken van een ovulatietest.

Wat is je vruchtbare periode?

Wanneer je gezegend bent met een regelmatige cyclus, dan vindt jouw eisprong ongeveer 10 dagen na de eerste dag van je menstruatiecyclus plaats. Als je vanaf dat moment regelmatig vrijt, vergroot je de kans op een zwangerschap aanzienlijk. Nu vraag je je misschien af hoe het kan dat je voor je ovulatie al vruchtbaar bent. Dit komt omdat zaadcellen een aantal dagen blijven leven. Een eicel daarentegen blijft slechts zo’n 12 uur in leven. Hierdoor eindigt je vruchtbare periode op de dag van je ovulatie of uiterlijk de dag erna.

Ovulatiepijn en een toenemend libido

Sommige vrouwen kunnen de eisprong voelen in hun buik. Ondanks dat deze wat stekende pijn onprettig kan zijn, is ovulatiepijn één van de duidelijkste signalen die je lichaam je kan geven als de eisprong eraan komt. Ook kan het zijn dat je meer zin hebt om te vrijen tijdens de eisprong. En dat is best een slim trucje van de natuur. Want doordat je libido stijgt, is de kans vele malen groter dat je vrijt tijdens je vruchtbare periode. 

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders