TIPS om gezond zwanger te worden

Wanneer je het besluit hebt genomen dat je graag een kindje wilt, breekt een spannende tijd aan. Hoewel het bij sommige stellen ontzettend snel raak is, komt het minstens zo vaak voor dat het even duurt om zwanger te worden. Om de kans op een zwangerschap te vergroten, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

Gezond leefpatroon

Een zwangerschap vraagt veel van je lijf. Daarom is het belangrijk dat je al voor de je zwangerschap in goede conditie bent. Hierbij hoort ook een gezond gewicht. Zowel overgewicht als ondergewicht kunnen een negatieve invloed hebben op het zwanger worden en op de zwangerschap zelf. Om je lichaam in een goede conditie te krijgen of te houden, is het slim om minimaal een half uur per dag te bewegen. Overmatig sporten kan echter de vruchtbaarheid aantasten. Overdrijf het dus niet.

Foliumzuur

Ongeveer een maand voordat je stopt met voorbehoedsmiddelen kun je beginnen met het gebruik van foliumzuur. Foliumzuur zorgt er niet voor dat je sneller zwanger zal worden, maar draagt bij tot weefselgroei tijdens de zwangerschap. Je kunt de tabletjes zonder problemen slikken totdat je 10 weken zwanger bent. Foliumzuurtabletjes kun je kopen bij de drogist of apotheek.

Stress vermijden

Wanneer je vaak blootstaat aan stress kan dit ervoor zorgen dat je menstruatiecyclus van slag raakt. Het kan zijn dat je eisprong uitblijft, wat uiteraard niet zo handig is als je zwanger wilt worden. Probeer daarom om goed voor jezelf te zorgen, voldoende tijd voor jezelf te nemen en lekker te relaxen.

Alcohol en roken

Als je slechts af en toe een drankje neemt, heeft dit weinig invloed op je vruchtbaarheid. Maar alcohol kan wel degelijk kwaad tijdens je zwangerschap. Wanneer je het zekere voor het onzekere wilt nemen, is het dus verstandig om je alcoholinname te minimaliseren. Roken is hoe dan ook slecht: zowel voor je vruchtbaarheid als voor jou en je ongeboren kindje. Hetzelfde geldt voor drugs.

Naar de dokter

Indien je na een jaar nog niet zwanger bent geworden, kun je de huisarts inschakelen. Hij of zij zal dan allereerst vragen of je je menstruatiecyclus hebt bijgehouden. Heb je dit niet gedaan, dan wordt je verzocht om dit alsnog te doen. Sowieso is het bijhouden van je menstruatiecyclus erg nuttig, omdat je aan de hand van je cyclus je vruchtbare periode kunt bepalen. Daarnaast zal de dokter je enkele vragen stellen over je seksleven en vindt er wellicht een zaadonderzoek plaats in het laboratorium. Wanneer hier niets uitkomt, zal de dokter je doorverwijzen naar een gynaecoloog. 

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders