Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

10 weken zwanger

Je bent al op een kwart van je zwangerschap, wat klinkt dat al ver nietwaar?

Je bent 10 weken zwanger

aardbei

Je baby is nu zo groot als een aardbei

Je ongeboren kindje begint steeds meer op een echt mensje te lijken. Zijn vuistjes kan hij open en dicht doen en hij kan zelfs al zuigen, gapen, slikken en plassen. Een kleine kanjer is het!

Baarmoeder als een grapefruit

Hoewel je het aan de buitenkant nog niet kunt zien, is je baarmoeder al twee keer zo groot geworden. Die krijgt langzaamaan de omvang van een grapefruit. En je baby groeit ook nog steeds elke dag. Omdat de hersenen zich sneller ontwikkelen dan de andere delen van het lichaam, heeft je kindje in verhouding nog steeds een erg groot hoofd. Dat is ongeveer gelijk aan de rest van zijn lichaampje.

10 weken zwanger: je baby’s ontwikkeling

De 'zwemvliezen' tussen de tenen van je kindje zijn verdwenen en de armpjes kunnen buigen bij de ellebogen. De huid van je baby is nog heel dun. Zo dun, dat je de ruggengraat door de huid heen kunt zien. Ook de schedel van je baby is nog doorzichtig.

Organen en geslachtshormonen

Belangrijke organen in de buik van je baby ontwikkelen zich nog steeds snel. Zo beginnen de lever, de darmen, de maag en de nieren al echt te werken. Ben je zwanger van een jongetje, dan begint je baby met het aanmaken van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Dit zorgt er onder andere voor dat zijn geslachtsorgaan verder wordt ontwikkeld.

Placenta en navelstreng

Rond deze week gaat de placenta haar werk doen. Die heeft zich de afgelopen tijd in je baarmoeder ontwikkeld. De placenta, die met je baby verbonden is via de navelstreng, geeft je baby de benodigde voedingsstoffen en zuurstof. Om te zorgen dat de navelstreng altijd zijn werk kan doen, zit er een beschermende, geleiachtige laag omheen. Die zorgt ervoor dat de navelstreng niet afgeknepen kan worden, als je baby rondjes zwemt in je buik.

Ook interessant in week 10: