Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

22 weken zwanger

Je bent 22 weken zwanger. De hersenen van je baby groeien heel hard en daarom is het belangrijk dat je de juiste vetten binnenkrijgt.

Je bent 22 weken zwanger

Met een gewicht van 650 gram en een lengte van 25 cm is je baby nu zo groot als een papaya

Je kindje gaat steeds beter horen en geluiden herkennen, ook jouw eigen stemgeluid. Het huidje is nog steeds doorzichtig, maar het gezicht en lijfje lijken iedere dag wat meer op die van een pasgeboren kindje. Je kindje is nog wel mager: er is geen babyvet te bekennen!

Je huid verandert

Tijdens je zwangerschap houdt je huid meer vocht vast, waardoor deze er jonger, dikker en frisser uitziet. Je huid kan ook nog roziger worden, omdat je bloedsomloop toeneemt. Drink wel voldoende, want je lichaam heeft water nodig om extra bloed voor je baby te maken. Ook al lijkt het alsof je voortdurend naar het toilet moet, probeer toch 1,5-2 liter vocht per dag te drinken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een flesje water bij je hebt. Lees hier wat je mag drinken tijdens je zwangerschap.

Vitamine A tijdens je zwangerschap

Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van jezelf en je baby. Te veel vitamine A is echter niet goed. Het is daarom verstandig om geen lever te eten. In leverproducten, zoals paté, hausmacher, smeerleverworst en leverkaas zit wat minder vitamine A. Beleg per dag maximaal één boterham of een paar toastjes (15-20 gram) met deze vleeswaren. Lees hier meer over vitamines tijdens je zwangerschap

Babynamen

Heb je al een naam voor jullie kindje? Het kiezen van een naam is heel spannend en echt iets voor jullie samen. Het moet vooral leuk zijn om hiermee bezig te zijn! Een paar tips:

  • Maak een lijst met je favoriete namen en pak deze er af en toe bij. Jullie lijst verandert vast regelmatig; sommige namen verdwijnen en er komen nieuwe namen bij.
  • Doe inspiratie op in de diverse boeken of bekijk ons babynamen artikel voor nog meer inspiratie. 
  • Bedenk of er misschien iemand is naar wie je jullie kindje wilt vernoemen.
  • Zeg de naam die je kiest een aantal keer achter elkaar. Luister hoe het klinkt, ook in combinatie met de achternaam. Zijn de afkortingen ook wat je zocht? 
  • Kies je voor een wat moeilijkere naam? Houd er dan rekening mee dat je kindje en volwassenen het wat lastiger kunnen vinden om de naam te spellen of correct uit te spreken.

Ook interessant in week 22: