Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

15 weken zwanger

De botten en longen van je baby worden steeds sterker nu je 15 weken zwanger bent. Je lichaam werkt enorm hard voor jou en je baby.

Je bent 15 weken zwanger

Dat zoete kind van je is zo groot als een citroen: 12 cm

De botten van je baby worden steviger en over het hele lichaam groeit fijn, dun haar. Deze haartjes worden ‘lanugo-haartjes’ genoemd. Omdat je baby nog geen vetlaagje heeft, houden deze haartjes je kindje lekker warm.

Met een uitgebreide echoscopie, NIPT-test, vruchtwaterpunctie of vlokkentest tijdens je zwangerschap kun je vaststellen of je baby erfelijke aandoeningen heeft. De punctie wordt uitgevoerd als je 14 tot 16 weken zwanger bent, afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater en de dikte van je buikwand. De cellen in het vruchtwater kunnen aantonen of er sprake is van bepaalde erfelijke aandoeningen. Aan het vruchtwater zelf kan de arts zien of je baby een open ruggetje of open hoofdje heeft. Houd er wel rekening mee dat, net als bij een vlokkentest, een goede uitslag van de vruchtwaterpunctie geen garantie is op een gezond kindje. Lees hier meer over prenatale screenings.

Minder weerstand

Het is heel normaal dat je in deze periode meer transpireert en vaker een loopneus hebt. Dat komt door de hormonale verandering in je lichaam. Bovendien heb je tijdens je zwangerschap veel meer vocht in je lijf. Daarnaast heb je sneller een verkoudheid te pakken omdat je weerstand niet alleen jou, maar ook je baby moet beschermen. Als je ziek bent en medicijnen wilt nemen, lees dan goed de bijsluiter. Want niet alle medicijnen zijn geschikt bij zwangerschap. Twijfel je? Overleg dan altijd met je verloskundige of arts.

15 weken zwanger: je baby's ontwikkeling 

Een echt gezichtje

Als je 15 weken zwanger bent, begint je baby al een echt gezichtje te krijgen. Zijn wenkbrauwen krijgen meer vorm en de spieren in het gezichtje worden sterker. Je kindje ‘oefent’ in je buik al allerlei grappige gezichtsuitdrukkingen. Inmiddels zijn ook de smaakpapillen gevormd, zodat je baby de zoete smaak van het vruchtwater kan proeven. Door de adembewegingen krijgt je baby dit vruchtwater binnen; zo maakt hij zijn longen sterker. De benen van je kindje zijn nu bovendien langer dan de armen en je kindje kan al zijn gewrichten bewegen.

Ook interessant in week 15: