Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

31 weken zwanger

Als je 31 weken zwanger bent, blijft je baby zwaarder worden en ontwikkelt hij belangrijke functies als geheugen en herkenning.

Omdat je kindje steeds groter wordt, merk je misschien dat je soms snel buiten adem bent. Dit kan ook een teken van een tekort aan ijzer zijn. Lees hieronder meer over deze symptomen en wat je eraan kunt doen.

Je bent 31 weken zwanger

Je baby is zo groot als een flinke courgette: 41 cm lang

Je uk weegt nu ongeveer 1½ kg. Vanaf nu zal het zogenoemde lanugohaar verdwijnen. Dit is heel dun haar dat het lijfje van je baby bedekt om hem warm te houden. Je baby heeft het lanugohaar niet meer nodig, want hij krijgt steeds meer vet. Dit zorgt voor meer dan voldoende isolatie.

Buiten adem

Als je 31 weken zwanger bent, ligt je kindje waarschijnlijk nog vrij hoog in je buik. Je baarmoeder drukt dan tegen je middenrif, waardoor je snel buiten adem kunt zijn. Als je voor het eerst moeder wordt, is de kans groot dat je baby pas in je bekken zakt als je ongeveer 36 weken zwanger bent. Is dit niet je eerste kindje? Dan zakt je baby waarschijnlijk pas wat later in. Probeer in de tussentijd zo vaak mogelijk te ontspannen en uit te rusten.

Blijf voldoende drinken

Je kindje is nu al behoorlijk groot en er is meer vocht in je lichaam, nu je 31 weken zwanger bent. Hierdoor zweet en plas je meer. Blijf voldoende drinken om dit extra vochtverlies aan te vullen. Drink in ieder geval vóór je dorst hebt, want dorst is een teken dat je al aan het uitdrogen bent. Regelmatig drinken lukt gemakkelijker als je eraan herinnerd wordt. Zet daarom een kan water op je bureau of aanrecht, zet geen kopjes thee maar een pot en neem een glas water bij je warme maaltijd. Je hoeft echt niet alleen water of thee te drinken; af en toe een glas vruchtendrank, melk of een smoothie gedurende de dag mag gerust. Een tip voor een lekkere smoothie: laat 100 gram diepvriesfruit een paar minuten ontdooien en meng dit in een blender met 125 ml yoghurt en eventueel nog wat vruchtensap.

31 weken zwanger: je baby's ontwikkeling

Het geheugen ontwikkelt zich en als je baby straks geboren is, zal hij herinneringen kunnen ophalen uit de tijd in jouw buik. Uit onderzoek blijkt dat pasgeboren baby’s op het liedje reageren dat ze regelmatig hoorden toen ze nog in hun moeders buik zaten. Pasgeboren baby’s die hetzelfde liedje in de buik nooit hoorden, reageren er niet op. Leg dus het muziekdoosje dat straks voor je baby is, regelmatig op je buik en zet het aan. Na de geboorte herkent je baby het geluid en wordt er rustig van.

Ook interessant in week 31: