Alle baby informatie van A tot Z

Baby 11 maanden oud

Je baby van 11 maanden heeft steeds meer energie en slaapt nog maar 13 tot 14 uur per dag. Ontdek de nieuwe stappen in zijn ontwikkeling, een maand voor zijn eerste verjaardag. Wat is dat snel gegaan hé?

De groei van je baby na 11 maanden

Na 11 maanden wegen jongens doorgaans tussen 7,8 en 11,8 kg en zijn ze tussen 70 en 80,9 cm lang. Meisjes wegen tussen 7,4 en 11,5 kg en zijn tussen 68,2 en 79,2 cm lang. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 44 en 49,9 cm bij jongens en tussen 43,8 en 48,2 cm bij meisjes (Bron: TNO).

De voeding van je baby na 11 maanden

Na 11 maanden eet je kleine drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes per dag. Het is voor hem belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Kies het beste voor groenten en fruit uit het seizoen. Die kunnen vers zijn of bevroren. Wees voorzichtig met pitten en zaden. Als tussendoortje hebben gezonde snacks de voorkeur. Een smoothie van Olvarit bijvoorbeeld? Ontdek hier het recept.

De motoriek van je 11 maanden oude baby

Grove motoriek

Staan is favoriet na 11 maanden. Je kleine loopt langzaam en gebruikt daarbij de meubels in huis. Als er geen meubels in de buurt zijn, kruipt je kleine op handen en voeten. Na verloop van tijd wint je baby aan snelheid en gaat het voortbewegen makkelijker. Het is ook niet ongewoon dat je kleine boos wordt als je hem in bed legt. Heb je nog geen beveiliging aangebracht, zoals een traphekje? Dan is nu het moment, want je baby komt overal als hij de kans krijgt. 

Fijne motoriek

Je baby kan zich voortbewegen terwijl hij iets vastpakt. Hij houdt een voorwerp vast en geeft het aan je terug. Ook aan tafel merk je dat hij groeit. Je kleine wil nu zelf eten en drinken. Jij bent zijn grote voorbeeld. 

Taal

Wanneer je baby praat, versta je niet alles. Je herkent wel het begin van woorden als 'papa'. 'Mama' blijft nog wat moeilijker om uit te spreken. Als je baby eerst 'papa' roept, zegt dat niets over zijn voorkeur. Dit woord is makkelijker uit te spreken. Gedurende deze periode is het belangrijk om veel met je baby te praten, zelfs al kan je kleine niet antwoorden. Hierdoor leert hij nieuwe woorden en de taal beheersen door je te imiteren.

Het slaapritme van je baby

Na 11 maanden slaapt je baby gemiddeld 13 tot 14 uur per dag. Het aantal dutjes gaat van drie naar één of twee. De nachten worden langer. Je kleine heeft ongeveer 8 tot 9 uur slaap nodig. Jouw langere nachten zijn terug van weggeweest.

Maak je geen zorgen als je baby moeite heeft om in slaap te vallen. Aarzel vooral niet om voldoende tijd te nemen voor jullie bedrituelen. De bedrituelen veranderen als je baby ouder wordt. Het blijft een fijne afsluiting van de dag.

Baby’s zijn allemaal verschillend. Op deze leeftijd hebben alle baby’s nog wel een dutje nodig. Probeer je kleine zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te laten slapen. Dit zorgt voor duidelijkheid.

Spelletjes voor baby’s van 11 maanden

Je baby groeit stap voor stap en zijn speelgoedvoorkeuren veranderen. Dit is het moment om na te gaan of je kleine zijn speelgoed nog interessant vindt. Spelletjes die hij nu leuk vindt:

  • Met voorlezen doe je je kleine een groot plezier. Ondertussen kijkt hij naar de plaatjes. Hij vindt het zelf ook leuk om met stoffen boeken of leuke baby-voelboekjes te spelen.
  • Houten speelgoed, zoals blokken zijn een leuk cadeau. Met een loopwagen kan jouw avonturier de wereld ontdekken.
  • Als jij dierengeluiden maakt, giert je baby het uit. Je wijst een varken aan en maakt een knorgeluid. Zo leert hij het verband tussen het dier en het geluid.