SLAAPRITME baby: hoe ontwikkelt het slaapritme?
Je baby heeft 9 maanden in je buik gezeten. Hij heeft er geleefd in zijn eigen slaapritme, sliep wanneer hij dat wilde. Met zijn geboorte verandert hier niets aan: het duurt een tijdje voordat het slaapritme van je baby normaal wordt.
Het slaapritme van je baby
Je pasgeboren baby brengt de meeste tijd slapend door. Rustige slaapfases worden afgewisseld met onrustigere fases, waarin je hem niet wakker mag maken. Daarna wordt hij zelf wakker en zal hij, ongeacht het tijdstip, huilen omdat hij honger heeft, toe is aan een schone luier, of gewoon gerustgesteld wil worden. Je moet je ritme dus aanpassen aan dat van je kleine. Geen zorgen, er bestaan veel tips om deze periode vlekkeloos door te komen.
Slaapritme baby: 0 tot 3 maanden
- De eerste maand slaapt je baby tussen de 14 en 18 uur per dag, met slaapjes van ongeveer 3 uur. Soms zijn deze slaapjes korter, vooral als je borstvoeding geeft. Baby’s kunnen tot 2 uur lang wakker zijn.
- Daarna, na 1 maand, neemt het slapen van je baby wat af. Hij slaapt dan 15 tot 17 uur per dag en kan tot 3 uur lang wakker zijn. Aan het einde van het derde trimester begint je kleintje de hele nacht door te slapen.
- De eerste 2 of 3 maanden maakt je baby nog geen onderscheid tussen dag en nacht. Probeer overdag een dutje te doen op dezelfde tijd als hij, om uitputting te voorkomen.
Laten we niet generaliseren. Iedere baby is natuurlijk anders. Bepaalde gebeurtenissen, zoals het verzetten van de klok, je terugkeer naar het werk of een verhuizing kunnen hem van streek maken. Als je dat weet, kun je hierop anticiperen en je beter voorbereiden. Leg hem in elk geval altijd op zijn rug om verstikkingsgevaar te voorkomen.
Als je je baby leert om de dag en de nacht van elkaar te onderscheiden, dan zou dit de komende maanden een stuk gemakkelijker maken. Ken je bijvoorbeeld de witte ruis-methode? Dit zijn alledaagse omgevings- en achtergrondgeluiden (stofzuiger, wasmachine, ventilator…). Ze helpen je baby te kalmeren en geven hem of haar een veilig gevoel.
Slaapritme baby: 3 tot 6 maanden
Je baby slaapt 14 tot 15 uur per dag, waarvan 5 tot 6 uur aaneengesloten in de nacht. Hij begint zich bewust te worden van het verschil tussen dag en nacht. Overdag is hij steeds meer geïnteresseerd in de wereld om hem heen. Hij speelt met zijn handen en voeten. Dit alles houdt hem wakker. Als je baby huilt tijdens het slapen, is hij bovendien in staat om zichzelf te kalmeren door op zijn duim of fopspeen te zuigen.
Is je baby tussen 4 en 6 maanden onrustig in zijn slaap, dan krijgt hij vast en zeker zijn eerste tandjes. Het is een moeilijke tijd om door te komen… vooral als je er weer aan gewend was om ’s nachts goed te slapen! Wees gerust, dit duurt maar een tijdje.
Slaapritme baby: 6 tot 12 maanden
Het slaapritme van je baby wordt stabiel. Hij slaapt 12 tot 14 uur per dag, waarvan 8 tot 9 uur ’s nachts. Hij doet ’s ochtends en ’s middags een dutje van elk ongeveer 1,5 uur.
Het slaapritme van je baby vanaf 12 maanden
Vanaf 12 maanden slaapt je dreumes tussen de 12 en 13 uur per dag, waarvan 11 tot 12 uur ’s nachts. Hoe groter je kind wordt, hoe meer hij in staat is om langer te slapen en hoe minder slaap hij in totaal nodig heeft. Lees meer over de slaap van je kind vanaf 12 maanden.
Borstvoeding en het slaapritme van je baby
Een baby die borstvoeding krijgt, drinkt veel vaker dan een baby die de fles krijgt. Hij kan elke 2 uur, en soms minder, naar de borst verlangen. Hij zuigt aan de borst omdat hij dorst of honger heeft, of gewoon omdat hij troost nodig heeft. Het is dus normaal dat de slaapfases van je baby die borstvoeding krijgt minder lang duren.
Moedermelk bevat echter een hormoon dat zowel de baby als de moeder helpt om na afloop van de borstvoeding in slaap te vallen. Dit is jouw moment om een dutje te doen. En een baby die ’s nachts wakker wordt, valt na of zelfs tijdens het voeden heel snel weer in slaap. Mocht je afgekolfde melk geven aan je kindje tijdens een avond of nachtvoeding, zorg dan dat je melk geeft wat ook in de avond of nacht is afgekolfd. De reden hiervoor is dat de melk het hormoon bevat die je kindje helpt in slaap te vallen.
De ideale slaapomstandigheden
1. De eerste maanden, bij de ouders op de kamer
Zolang je je baby borstvoeding geeft of hij niet de hele nacht doorslaapt, kun je ervoor kiezen hem in jouw kamer laten slapen, dicht bij jou. Zo hoef je niet naar een andere kamer te gaan of het licht aan te doen.
2. Het babybed: co-sleeper of wieg?
Inmiddels heb je als het goed is een keuze gemaakt tussen een co-sleeper (je baby slaapt in je bed) en een wieg. Toch nog op zoek naar de juiste oplossing? Sommige wiegjes zijn aan één kant open. Die maak je aan het bed van de ouders vast tijdens de periode waarin je baby moeilijk slaapt.
3. Een rustgevende sfeer
Voor veel baby’s werkt dicht bij de ouders slapen geruststellend. Het kan daarom een goede slaapcyclus voor je baby bevorderen. Vaak zorgen geen lawaai en het donker voor een goede nachtrust. Vervang de luier van je kindje alleen als dat nodig is. Zo zal hij begrijpen dat de nacht is bedoeld om te slapen.
4. Tijdens het dutje
Laat je baby slapen in een kamer met natuurlijk licht. Hij kan eventueel een dutje doen in een babymand of in zijn kinderwagen tijdens een wandeling, zonder dat je de dag voor hem verbergt, zodat hij goed begrijpt dat het geen nacht is. En schroom niet om wat lawaai te maken! Leef normaal in het bijzijn van je baby. Hoe meer je baby overdag wordt geprikkeld, hoe beter hij ’s nachts zal slapen. Je hoeft hem alleen maar naar bed te brengen bij het minste teken van vermoeidheid.
5. De slaaproutine
Start met het opbouwen van een routine als je baby moeite heeft om zelfstandig in slaap te vallen. Je kunt hier vanaf de geboorte mee beginnen, en het wordt aanbevolen vanaf 3 maanden.
Wieg hem elke avond in het donker of streel zachtjes over zijn gezicht. Geef hem een knuffeltje dat doordrenkt is met jouw geur. Zing ten slotte een slaapliedje of zet ontspannende muziek op die het slapen van je baby bevordert.
Slaapt je baby niet de hele nacht door?
Is de slaap van je baby verstoord? Controleer of hij gewoon een knuffel nodig heeft. Misschien heeft hij het ook te warm, heeft hij dorst of is zijn luier vuil. En mocht na 6 maanden de slaaproutine nog niet genoeg zijn, dan kun je 1 van de 2 slaaptrainingsmethodes toepassen.
Als je baby niet snel in slaap valt, dan kan dat komen doordat hij tandjes krijgt of last heeft van verteringsprobleempjes, zoals krampjes. Het kan ook zijn dat hij een mild gezondheidsprobleem heeft, bijvoorbeeld koliek. Praat erover met je arts, die jou het juiste advies zal geven en de juiste behandeling voor zal stellen