Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

38 weken zwanger

Als je 38 weken zwanger bent, is je baby volledig ontwikkeld. Je kindje bouwt nu alleen nog extra vetreserves op.

Je bent 38 weken zwanger

Je baby is zo groot als een honingmeloen

De laatste weken bouwt je kleine extra vetreserves op, waarmee je baby zich goed voorbereidt op de bevalling. De nageltjes van je baby groeien en kunnen al best lang zijn. Sommige baby’s komen met krasjes op hun gezicht ter wereld, omdat ze zichzelf hebben gekrabd. De teller staat nu op 50 cm en 3,5 kg.

Het verliezen van de slijmprop

In deze fase kun je de slijmprop verliezen die je baarmoeder afsluit. Dit is een teken dat je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling. Het betekent niet dat je bevalling begint, maar het geeft aan dat het binnenkort gaat gebeuren. Het verliezen van de slijmprop is niet altijd even opvallend, dus het kan zijn dat je hier helemaal niets van merkt. Dit is geen probleem.

Zenuwachtig?

Nog eventjes en je baby wordt geboren. Het is heel normaal om hier zenuwachtig over te zijn of je zorgen te maken over de bevalling. Praat hierover met je partner, goede vrienden of andere mensen die dichtbij je staan. Je kunt je bevalling nooit helemaal voorbereiden, omdat je niet weet wat er precies gaat gebeuren. Je krijgt wel wat rust als je een paar zaken goed plant en regelt.

Na de uitgerekende datum

Je verloskundige of arts bepaalde aan het begin van je zwangerschap je uitgerekende datum. Deze ken je misschien ook wel als de ‘a tèrme’ datum. De meeste vrouwen bevallen niet op deze datum. Meestal beval je in de periode van drie weken vóór, tot twee weken na de uitgerekende datum.

Betrek je kinderen bij de zwangerschap

Als je al één of meerdere kindjes hebt, moeten ze waarschijnlijk even wennen aan hun nieuwe broertje of zusje. Praat met ze over de komst van een broertje of zusje en de tijd die gaat komen. Betrek je kind(eren) zo veel mogelijk bij de zwangerschap en de periode na de bevalling. Als je ze voldoende aandacht geeft, is de kans kleiner dat ze straks jaloers zijn op hun nieuwe broertje of zusje. Bij de bibliotheek zijn veel boekjes te leen die je met dit onderwerp kunnen helpen. Vergeet ook niet je kinderen namens hun nieuwe broertje of zusje een cadeautje te geven.

Ook interessant in week 38: