FAQ: VEELGESTELDE VRAGEN over borstvoeding

Heb je vragen over borstvoeding? Je bent niet de enige! In onderstaande Q&A beantwoorden wij al jouw vragen over borstvoeding.

Alle veelgestelde vragen:

Benieuwd naar Q&A video's?

Bekijk ze hier allemaal!

Komt borstvoeding bij een 2e kindje makkelijker op gang?

In principe wel. Bij een 2e kindje gaat borstvoeding vaak gemakkelijker. Je hebt meer melkcellen en je hebt vaak al de ervaring. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoe het de eerste keer gegaan is. Heb je daar een positieve ervaring of een meer negatieve ervaring? En uiteraard is het één en ander ook afhankelijk van je medische situatie. 

Ik zeg altijd: probeer het zeker weer ook al heb je een negatieve ervaring overgehouden aan de eerste keer borstvoeding geven, want het kan de 2e keer echt totaal anders zijn. Je bent zelf anders. Het is een ander kindje. Je bent vaak wat relaxter. Dan is het eigenlijk ook leuker om borstvoeding te geven als je ontspannen bent en heel vaak loopt het ook echt wel beter. 

Wanneer kun je beginnen met kolven en hoe kun je kolven en het geven van borstvoeding combineren?

Kolven kun je op diverse manieren en momenten doen. En dan ligt het er helemaal aan: wat is de reden dat je gaat kolven? Is dat omdat je net bevallen bent en het kindje kan of wil niet aan de borst om medische redenen? Of jij kan geen borstvoeding geven om medische redenen, bijvoorbeeld omdat je te ziek bent, het lukt niet of je hebt te veel pijn. Of ga je kolven later, omdat je bijvoorbeeld een avond met je vriendinnen weg wil en meestal is het starten van kolven natuurlijk omdat je weer gaat werken. Nu is het tijdig beginnen met het oefenen, vlak voordat je weer gaat werken, heel erg belangrijk want je moet eraan wennen. Kolven is iets heel anders dan je kindje aan de borst leggen. 

Het kolven kan op verschillende momenten: vlak na de bevalling maar ook in de loop van de tijd. En begin er op tijd mee zodat je goed kan oefenen. Hoe kun je dit combineren met borstvoeding geven? Als je dan ook weer naar een specifieke situatie kijkt, bijvoorbeeld je gaat weer starten met werken dan moet je in die 8 uur dat je werkt misschien 1 of 2 keer kolven. Dan zou je de gekolfde melk weer kunnen geven. Stel je bent net bevallen en je start met kolven, dan zou je je pasgeboren kindje die afgekolfde moedermelk ook kunnen geven door middel van een cupje of een spuitje. Dat zou ik zeker niet meteen met een fles doen. Het ligt dus heel erg aan de situatie: waarom, op welk moment wil je kolven en hoe oud is je kindje? Vraag vooral bij deskundigen na wat goede kolfmaterialen zijn en wat op dat specifieke moment voor jou het beste is qua kolf frequentie.

Wat kan ik doen als mijn productie na 2 maanden terug dreigt te lopen. Hoe kan ik mijn productie weer ophogen?

Dit is een hele belangrijke vraag. Na 2 maanden als je dan goed en volledig gevoed hebt, dan moet je bij jezelf nagaan: wat is er na die 2 maanden gebeurd? Ben je gaan werken? Of ben je bijvoorbeeld met de pil begonnen? Wat zou kunnen maken dat beïnvloed dat jouw productie achteruitloopt? Hoe denk je dat je productie achteruit loopt? Heb je een kindje wat onrustiger aan de borst wordt of heb je het gevoel dat je minder kan kolven bijvoorbeeld? Dus het is heel erg belangrijk dat je kijkt wat de situatie is. Soms kun je het heel goed aan duiden als je gestart bent met werken, want dat geeft stress. Dat kan ervoor zorgen dat de productie wat achteruit loopt. Er zijn verschillende redenen voor. Daarvoor kun je advies vragen. Vraag bijvoorbeeld een lactatiekundige om eens mee te denken. 

Mila heeft een dochter van 2 weken en zij drinkt heel slecht aan de borst. Ze valt steeds in slaap en moet elke keer kolven en 60 cc bij geven. Wat moet ik doen zodat ze het zelf weer gaat doen?

Het is heel belangrijk dat er goed naar jouw kindje gekeken gaat worden. Ik zou in jouw situatie zeker om hulp vragen bij het consultatiebureau. En dat ze mee gaan denken en kijken: hoe je ziet je kindje eruit, wat voor kleur heeft je kindje, hoe plast en poept je kindje en vooral het gewicht is heel erg belangrijk om te kijken of jouw kindje goed groeit op jouw voeding. Natuurlijk kun je bijvoorbeeld met kolven ook kijken of je melk produceert. De vraag is, krijgt jouw kindje voldoende uit de borst en is ze daar tevreden over? Nu hebben we 2 typen kinderen die honger kunnen hebben: kinderen die dat heel duidelijk aangeven maar je hebt ook kindjes, de “stille honger lijders”, die kunnen wel eens heel rustig en kalm blijven en daar merk je eigenlijk niet veel aan of die wel voldoende uit je borst halen. Nu wil ik niet zeggen dat dat niet zo is. Maar in jouw geval zou ik zeer zeker mee laten kijken door een verpleegkundige van het consultatiebureau of eventueel een lactatiekundige die met jou mee gaat kijken naar hoe jouw kindje drinkt aan de borst, en hoe doet jouw kind het, hoe is de temperatuur, de poep en plas en dat soort graadmeters. Dat is heel erg belangrijk in deze situatie.

Hoe kan ik meer borstvoeding produceren?

Dat hangt samen met de vorige vragen. In eerste instantie is dat vooral meer aanleggen, dat is eigenlijk het 1e advies als je denkt dat de voeding aan het teruglopen of minder aan het worden is. Om te beginnen kun je meer aanleggen. Je zou ook wat meer kunnen gaan kolven als je al een kolf in huis hebt. Het is natuurlijk ook zo dat voor het produceren van de borstvoeding heel erg belangrijk is dat je weet: voel ik mij gerust? De 2 hormonen die de borstvoeding aanmaken, produceren en toe laten schieten die worden aangestuurd via een orgaantje in je hersenen en die zijn zeer ontvankelijk voor stress, angst en pijn. Dus ga ik ook hier weer na: heb je het idee dat de productie achteruitloopt? Probeer erachter te komen wat de reden zou zijn. Als je goed gevoed hebt en je wil de productie weer wat opkrikken, begin in eerste instantie met vaker aanleggen of frequenter kolven. Dat is eigenlijk het belangrijkste advies.

Is er een maximale hoeveelheid die een baby uit de borst zou mogen drinken?

Dat is het mooie van de natuur als je uit gaat van een gezonde baby, die heeft een heel mooi zelf-regulatiesysteem. Een baby weet heel goed wanneer hij honger heeft en wanneer hij verzadigd is. Hij laat dus vanzelf los. Er is geen maximum want het kindje geeft het goed zelf aan.

Moet je een kolfapparaat al iedere zwangerschap aanschaffen? Wat zou je aanraden: dubbele, elektrische of een handkolf?

Ik vind dat een goede vraag. Je moet daar heel even mee wachten. Word eerst maar eens moeder en start met de borstvoeding. In de loop van het traject zul je merken wat de redenen zullen zijn waarom jij graag zou willen gaan kolven en dan kan er ook met jou meegedacht worden wat op dat moment een handig apparaatje voor jou is. Het ligt er ook een klein beetje aan of je goede productie hebt en of je het makkelijk vindt om te kolven. Er zijn inderdaad verschillen. Je hebt een handkolf: een apparaatje die je aan 1 borst gebruikt zonder elektrische benodigdheden. Die zijn heel makkelijk om in je tas mee te nemen.

Je hebt enkelzijdige kolfapparaten en dubbelzijdige kolfapparaten waarvan we eigenlijk kunnen zeggen dat als je dubbelzijdig kolft, dat je meer produceert en dat het ook sneller gaat natuurlijk als je 2 borsten tegelijk kunt kolven. Dus dat is het grote verschil tussen enkel en dubbelzijdige kolfapparaten. En uiteraard zijn er diverse merken en prijsverschillen. Maar laat je daar in het loop van het borstvoedingstraject maar eens over informeren. Er is altijd wel een lactatiekundige of een verpleegkundige van het consultatiebureau die je daarover kunt adviseren. Ik zeg zelf altijd: start eerst maar eens met de borstvoeding en dan zijn die spullen snel in huis, die kun je overal bestellen. 

Kun je zonder kolven borstvoeding geven?

Ja zeker, dat kan! Borstvoeding is een heel natuurlijk proces. En kolven is natuurlijk iets bedacht wat gewoon heel handig is voor vrouwen die bijvoorbeeld weer gaan werken maar het is zeker niet zo dat je een keer moet kolven om borstvoeding te geven. Ik ken vrouwen genoeg in mijn praktijk die alleen maar borstvoeding geven en nooit hoeven te kolven, dus dat kan zeker wel.

Als je gekolfde melk geeft via een flesje, hoe weet je dan hoeveel je moet geven?

Dat is iets wat je per kind ook weer moet bekijken. Het is afhankelijk van de grootte van je kind. Er zijn hele voedingsschema’s waarbij je ziet hoeveel je kindje weegt en hoeveel je kindje moet drinken per voeding. Zelf adviseer ik als je moedermelk gaat afkolven, bewaar dat in wat kleinere porties zodat je ook hier weer kunt kijken of je kindje honger heeft, dan vul je wat aan. Heeft hij genoeg? Dan hoef je niet al te veel weg te gooien. Dat is altijd mijn advies: bewaar dat in goede bewaarzakjes. De bewaarzakjes moeten BPA vrij moeten zijn. Als je het verhit komen daar geen gevaarlijke stoffen bij vrij. Dus als je kolft, in kleine porties bewaren. Zo kun je op behoefte van je kindje kijken wat er voor jouw kindje nodig is. 

Borstvoeding wordt afgestemd op de behoefte van het kindje op het moment. Hoe werkt het dan als je die melk afkolft en op een ander moment geeft?

De samenstelling van de moedermelk, dat verandert absoluut in de loop van tijd. Colostrum, die eerste 5 dagen ongeveer, is anders van samenstelling dan de borstvoeding die jij produceert na 2 of 4 weken. Toch zal je zien dat de moedermelk die je bijvoorbeeld bij 2 weken afkolft en na een maand geeft, dat die behoorlijk vol antistoffen zitten en die kun je prima aan je kind geven en dat zal je kind ook prima verdragen. Colostrum is natuurlijk een ander verhaal. De eerste moedermelk zit zo boordevol antistoffen, die vinden we ook zeer zeker belangrijk om een goede beschermlaag over de darmen van het kindje te leggen.

En het is zeker belangrijk dat die colostrum, de eerste voeding, dat die niet verloren gaat. Die eerste moedermelk past heel goed bij een pasgeborene. Behoefte is geheel afgestemd op een baby die nog een klein maagje heeft en nog niet veel drinkt. De suikers zijn in hogere mate aanwezig. Alle ingrediënten met name suikers, eiwitten en vetten zitten in de moedermelk, alleen de verhouding verandert in de loop van de leeftijd van je baby. Goed bedacht door de natuur! Dus bewaar die zeker als je kindje bijvoorbeeld niet meteen mag drinken maar die moet je zeker niet weggooien. Dan krijg ik zeker wel eens de vraag: als ik het dan invries en weer ontdooi gaan er dan stoffen verloren? Dat is zo, maar het is altijd nog velen malen beter aan antistoffen en andere voedingsstoffen die daarin zitten dan als je het vergelijkt met een flesvoeding. 

Is zo lang als mogelijk borstvoeding geven eigenlijk wel het beste?

Ja, borstvoeding geven geeft enorm lange bescherming voor het kind. De WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef, die adviseren een half jaar borstvoeding maar eigenlijk is alle borstvoeding die je geeft goed. Een half jaar is het advies, minimaal met een uitloop tot 2 jaar maar misschien ook wel langer als je kindje langer van jouw borstvoeding kan profiteren. Daar zitten zoveel antistoffen in, dat kan in geen enkele flesvoeding nagemaakt worden. Dus ja borstvoeding: hoe langer, hoe beter. Dat is niet alleen een voordeel voor het kind op korte termijn, maar ook zeer zeker een voordeel op lange termijn. We weten dat de kinderen die lang borstvoeding krijgen minder kans op infecties hebben en minder kans hebben op darmproblemen. Er zitten zeer veel gezondheidsvoordelen voor het kind aan. Hoe langer een kindje borstvoeding gekregen heeft, hoe meer profijt het kind daarvan zal hebben.

Bovendien levert het geven van borstvoeding ook voor de moeder veel gezondheidsvoordelen op. Ook hier geldt weer: hoe langer en hoe vaker je borstvoeding gegeven hebt, hoe meer gezondheidswinst. Denkt bijvoorbeeld aan: sneller terug op gewicht, lagere bloeddruk, waarschijnlijk ook minder kans op borstkanker en systeemziekten als reuma. Vele onderzoeken lopen nog op dit gebied.

Ik wil vanaf 37 weken, 10 minuten per dag gaan kolven om mijn tepels naar buiten te laten komen en om alvast wat voeding te produceren. Kan dit ervoor zorgen dat de borstvoeding al op gang komt inclusief stuwing?

Het is zo dat op het moment dat de placenta geboren wordt, dan vervalt er een hormoon: progesteron. Het verval van dat hormoon, zorgt ervoor dat de borstvoeding pas echt op gang gaat komen en ook de stuwing daarvan. Dus nee, je zult geen stuwing krijgen van prenataal kolven. En dat prenataal kolven adviseren we inderdaad wel eens aan vrouwen bijvoorbeeld als je weet dat je een moeilijke bevalling gaat krijgen. En dan heb ik het bijvoorbeeld over een geplande keizersnee of als je bijvoorbeeld schildklierprobleem hebt of als je suikerziekte hebt. Dat zijn eigenlijk situaties waarbij je kunt verwachten dat de productie wat later op gang kan komen. Dat is zeker wel een aanrader om prenataal te kolven. Dat wat je kolft, zullen kleine hoeveelheden zijn. Die kleine hoeveelheden kun je prima verzamelen in een klein bakje of medicijnbakjes. Die zou je kunnen optrekken in een spuitje (2 of 5 cc spuitjes) en die kun je invriezen. En dan heb je in ieder geval alvast hele mooie voeding als je kindje alvast geboren is en jouw voeding nog niet echt op gang kan komen bijvoorbeeld na een keizersnee.

Als je zeker wil zijn dat je wat voeding bij de hand hebt, is dat gewoon een heel prima idee. Schrijf op het spuitje wanneer je gekolfd hebt, dus een datum en vries die dan in. Dat is zeker iets om dan mee te nemen naar het ziekenhuis op de dag dat je weet dat je een keizersnede krijgt of dat je ingeleid wordt. Het is niet zo dat dit perse voor iedereen noodzakelijk is maar ik adviseer het zeker in bijzondere situaties om dat te doen. Heb je eerder een keer borstvoeding gegeven, dan zal je waarschijnlijk makkelijker wat meer prenataal moedermelk kunnen kolven.

De maat van mijn borsten zijn 2 tot 3 cups groter geworden tijdens mijn zwangerschap. Laat dat wel toe om te voeden? Er is een groot verschil tussen links en rechts.

Vrouwen hebben verschillende borsten. Vaak is de ene kant groter dan de andere kant, vaak produceert de andere kant beter dan de andere kant. De grootte van je borsten zegt niets over of je wel of geen borstvoeding kan geven. Soms kan het zijn dat je wel extra hulp nodig hebt. Als je wat grotere borst hebt en je tepels wijzen heel erg naar beneden en het is moeilijk voor het kindje om de tepel aan te pakken, dan wil bijvoorbeeld het werken met een rolletje met een handdoek onder je borst of zelfs gewoon je borst op een tafel leggen bijvoorbeeld en daar je kindje voor leggen, soms heel goed helpen. Ik zou je wel aanraden om gebruik te maken van hulp van een lactatiekundige want die kan heel goed met jou de aanlegtechnieken oefenen. Het aanschaffen van een goed passende BH is wel een aanrader. Houdt er rekening mee dat dit gedurende je zwangerschap en/of de periode dat je borstvoeding geeft steeds kan veranderen. 

Uit de borst is je melk natuurlijk koud, maar als je bijv hebt gekolfd dan verwarm je het op. Kan het kindje daarop reageren?

Wat er uit de borst komt waar het kind aan drinkt is natuurlijk gewoon op lichaamstemperatuur. Het is niet zo dat jouw kindje koude melk drinkt uit jouw borst. Dit heeft de temperatuur van jouw lichaam. Eigenlijk zou je de moedermelk als je die eventueel af zou kolven en die laat staan, niet perse op hoeven warmen maar we warmen het wel vaak op omdat koude voeding inderdaad vaak niet lekker valt bij het kindje. Maar moedermelk die afgekolfd wordt adviseren we eigenlijk om au-bain-marie of in een flessenwarmer op te warmen. Opwarmen in de magnetron mag ook, dit heeft iets minder de voorkeur. Pas op dat de melk ineens heel heet kan zijn, bijvoorbeeld de eerste druppel lijkt dan oke, maar als je de melk mengt dan kan het toch heel heet blijken te zijn. Een magnetron verwarmt de voeding niet gelijkmatig en verhit wat agressiever. Moedermelk heeft dus jouw lichaamstemperatuur.

Zit er verschil in het bewaren tussen moedermelk in de koelkast in zakjes of in een flesje?

Nee, flesjes zijn natuurlijk wat milieuvriendelijker als het glazen flesjes zijn, dus dat kan ook prima. Zakjes kan wat makkelijker zijn om te stapelen en dat is net wat je makkelijk vindt. Je kunt het in zakjes wat makkelijker verdelen en dan bijvoorbeeld het zakje opvouwen en makkelijker in jouw vriezer verspreiden. Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Zakjes zijn natuurlijk van plastic en minder milieuvriendelijk.

Ik ben 38 weken zwanger en er is nog geen melk te bekennen. Hoe kan ik colostrum kolven in de laatste weken van mijn zwangerschap of is dat niet nodig?

Als jij gezond bent en er is verder niets aan de hand, ga er dan van uit dat jouw lichaam echt moedermelk gaat produceren op het moment dat de placenta geboren is. En dat gaat echt vanzelf op gang komen. Laat de natuur vooral ook zijn gang gaan. Probeer een beetje terug naar de natuur te gaan, hoe doen we dat eigenlijk en hoe zien we dat bij dieren bijvoorbeeld. Een veulen wordt geboren en begint op een gegeven moment te drinken bij de moeder. Bij mensen is dat niet zo heel anders, alleen zijn wij een beetje verder van de natuur af gaan staan. Maar als je gewoon het natuurlijke proces zal volgen, dan moet je ervan uit gaan dat jij een gezonde jonge vrouw bent en dat jij prima borstvoeding kan geven en dat dat echt goed op gang gaat komen, mits je jouw kindje vaak aan kan leggen. Dat is een absolute must voor het op gang brengen van de borstvoeding.

Je borsten moeten wel gestimuleerd worden. Wat ik wel vaak adviseer in de zwangerschap is om al te voelen aan je borsten. Sommige vrouwen zijn helemaal niet zo bekend met hun borsten en wat je kunt doen is gewoon eens voelen en kijken naar je borsten, hoe veranderen ze? Vaak verandert je tepel van kleur en je ziet rondom je tepel wat kliertjes zitten. Het mooie daarvan is met een mooi woord: kliertjes van Montgomery. Daar komt een stofje af en dat beschermt je tepel. Heel mooi door de natuur bedacht. Dat stofje ruikt ook een beetje naar vruchtwater en daarom is het voor een baby zo herkenbaar om daar te gaan drinken, hartstikke mooi bedacht door de natuur. Maar kijk eens naar je borsten, hoe je tepels veranderen, hoe je borsten veranderen.

En probeer soms eens een klein beetje melk uit te drukken dat je weet waar komt dat nou vandaan en hoe werkt dat. Zo word je bekent met je borsten als je straks gaat voeden want ineens krijgen je je borsten dan een hele andere betekenis. Het is absoluut niet nodig om perse te gaan kolven. Alleen dus zoals ik net zei in bijzondere situaties dan zou ik het zeker wel doen.

Mijn dochtertje van 8 weken is nog wat ontevreden en ik weet niet of zij genoeg melk binnen krijgt.

Het is heel belangrijk dat je weet of jouw kindje goed aan komt. Het is wel zo dat een baby in het begin veel meer melk drinkt dan bij 8 weken. Het is anders, het ritme wordt anders. Ik zou jou willen adviseren om op geleide van de groei van je baby, de groeicurve, te kijken of jouw melkproductie voldoende is. Zou je eventueel jouw productie willen ophogen, ga dan wat vaker aanleggen. Ook daar weer geldt: probeer voor jezelf na te gaan of je voldoende rust neemt en goed eet en drinkt. Dat zijn hele belangrijke dingen om je productie op gang te houden. 

Tips voor een goede start van de borstvoeding:

  • Zorg vooral heel erg goed voor jezelf. Ik vertelde in het begin al een beetje, er zijn 2 hormonen die heel belangrijk zijn voor de productie van de moedermelk en voor het toeschieten van moedermelk: prolactine en oxycotine. Die hormonen zijn zeer gevoelig voor stress, angst en pijn dus zorg voor jezelf en zorg dat je rust krijgt. Heb je ergens pijn? Geef het aan bij je verloskundige. Rust is ontzettend belangrijk. Je moet goed eten en drinken en goed voor jezelf zorgen voordat je echt goed voor je baby kunt zorgen. Dat is super belangrijk.
  • Zorg dat je je baby heel veel bij je hebt. Dat dragen bij je zorgt ervoor dat dat oxycotine niveau, dat bloed in jouw lijf, omhoog gaat. Het grappige is dat zelfs ook bij papa’s die baby’s veel knuffelen ook dat oxycotine veel omhoog gaat. Dit is eigenlijk het knuffelhormoon. Hier wordt je rustig van en dat is super belangrijk voor de productie van moedermelk, dus probeer heel veel met je baby te knuffelen en heel veel je baby bij je te dragen. Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat baby’s ook bij jou in de buurt zijn. 

Lees hieronder nog meer veelgestelde vragen over borstvoeding.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding geven?

Het grootste voordeel is misschien wel dat de samenstelling helemaal is afgestemd op de behoefte van jouw baby. Borstvoeding bevat dus alle voedingsstoffen die jouw kindje nodig heeft. Daarnaast is het fijn dat borstvoeding altijd beschikbaar en op de juiste temperatuur is en dat het gratis is. Voor jouw gezondheid en die van je baby biedt borstvoeding ook voordelen. Als je borstvoeding geeft, trekt je baarmoeder bijvoorbeeld sneller samen na de bevalling waardoor je minder last hebt van bloedverlies en bij je kind verkleint het onder andere de kans op bepaalde infecties en overgewicht op latere leeftijd. Alle voordelen van het geven van borstvoeding vind je hier.

Hoe begin ik met het geven van borstvoeding?

Het beste laat je je baby vlak na je bevalling al aan je borst drinken. Zo breng je je borstvoeding meteen op gang. De verloskundige, kraamhulp, verpleegkundige of gynaecoloog is dan (nog) aanwezig en kan met je meekijken. En dat is fijn! Zo weet jij meteen of je je baby goed hebt aangelegd of het beter nog een keertje kunt proberen. Borstvoeding geven is zowel voor jou als je baby even wennen. En het gaat vast ook niet meteen helemaal perfect. Dat hoeft ook niet. Geef jezelf en je baby de tijd om de techniek onder de knie te krijgen. Je leest hier tips die je erbij kunnen helpen.

Kan de samenstelling van moedermelk veranderen?

De samenstelling van borstvoeding verandert continu, zowel in de loop van de dag als per voeding. In het begin van de voeding is de melk waterig (voormelk). Naarmate je kind meer drinkt, wordt de melk vetter en romiger (achtermelk). Deze achtermelk levert veel energie en zorgt dat je baby een vol gevoel heeft en voldaan is. Verder verandert de samenstelling van borstvoeding ook naarmate je baby ouder wordt. Zo is het altijd precies afgestemd op de behoefte van je kind. Je leest hier meer over wat er allemaal in borstvoeding zit.

Mijn melk was eerst gelig en nu witter/blauwer. Klopt dat?

De kleur en samenstelling van de borstvoeding kan nogal verschillen in de periode waarin je borstvoeding geeft. De eerste dagen na je bevalling is de melk dik en inderdaad gelig. Dit wordt colostrum genoemd. Het is licht verteerbaar en bevat veel eiwit en afweerstoffen. Als je langer borstvoeding geeft, verandert de samenstelling van de melk. Het wordt dunner en blauwachtig van kleur en het gehalte aan afweerstoffen neemt in de loop van de weken af. Doordat je kind meer gaat drinken, komen er toch voldoende afweerstoffen binnen. Je leest hier meer over wat er allemaal in borstvoeding zit.

Moet ik met mijn eigen voeding nog ergens op letten?

Borstvoeding geven kost je energie. Dus het is logisch dat je wat meer honger en dorst hebt. Maar echt hele grote hoeveelheden extra voeding heb je nu ook weer niet nodig. Het basis eetschema geeft je een indruk van hoeveelheden die je nu ongeveer nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je gezond kiest en veel drinkt (2 liter per dag).

Als je borstvoeding geeft, zijn er nog een paar dingen om rekening mee te houden: vette vis, dranken die cafeïne bevatten, alcohol en bepaalde kruiden zoals aloë, senna en kava kava. Deze kruiden kunnen schadelijke stoffen bevatten die overgaan in de moedermelk. Wees ook voorzichtig met venkel en anijs in grote hoeveelheden. Drink geen anijsdrank en geen venkelthee. De plantgifstoffen uit deze kruiden zijn mogelijk schadelijk voor je baby.

Hoe begin ik met kolven?

Je kunt met de hand kolven, maar ook met een handmatig of elektrisch kolfapparaat. Je leest hier meer over de verschillen. Met een kolfapparaat, of met je hand, kun je melk uit je borsten halen om op te vangen en te bewaren. Dit gaat het makkelijkste als je in de ochtend, nadat je baby bij jou gedronken heeft, meteen nog even kolft. Vaak heb je na de nacht namelijk de meeste melk in je borsten, dus de kans is dan het grootst dat er nog wat over is als je baby gedronken heeft. Dit hoeft niet meteen een hele portie te zijn. Je kunt porties afgekolfde melk samenvoegen zodat je uiteindelijk een voeding voor je baby hebt. Je leest hier meer over kolven.

Hoe bewaar ik moedermelk?

Bewaar borstvoeding afgedekt in schone kunststof bakjes of flesjes, ijsblokzakjes of speciale borstvoedingszakjes. Plak er een label op en zet de datum erop. Bewaar afgekolfde moedermelk achter in de koelkast en niet in de deur, dan blijft de melk het best gekoeld. Je kunt borstvoeding maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren (4 graden Celsius). Ingevroren in het vriesvak van de koelkast is moedermelk 2 tot 3 weken houdbaar. Ingevroren (-18 graden Celsius) blijft het 6 maanden goed. 

Ontdooi moedermelk altijd in de koelkast. Ontdooide moedermelk kun je maximaal 24 uur bewaren in de koelkast. Is het op kamertemperatuur, zorg dan dat je het je kind meteen geeft. Over kolven, bewaren en opwarmen lees je meer op deze pagina.

Hoe warm ik afgekolfde borstvoeding op?

Je kunt moedermelk opwarmen in een flessenwarmer, in een pannetje met warm water (au bain marie) of in de magnetron. In de magnetron gaat dat als volgt: verwarm 100 ml ongeveer 30 seconden bij een vermogen van 600 Watt. Schud het flesje halverwege even om te zorgen dat de warmte goed wordt verdeeld. Doe dit ook nadat je het flesje uit de magnetron haalt. Verwarm de melk tot ongeveer 37˚C. Dat is een goede drinktemperatuur. Controleer de temperatuur van de melk met een druppeltje melk op de binnenkant van je pols. Over kolven, bewaren en opwarmen lees je meer op deze pagina.

Kan ik het geven van borst- en fles combineren?

Dat kan zeker. Je kind kan bijvoorbeeld de fles krijgen tijdens jouw werktijden en in de ochtend en ’s avonds aan de borst drinken. Je kolft dan eerst borstvoeding af op de momenten dat je geen borstvoeding meer wilt gaan geven. 

Hoe bouw ik borstvoeding af?

Je kunt dit het beste geleidelijk doen. Dan heeft je melkproductie de tijd om zich aan te passen. En dat is prettig omdat jij dan minder kans hebt op pijnlijke borsten en stuwing. Ook heeft je kind zo de tijd om te wennen aan het drinken uit een flesje. Maak een plan en trek er enkele weken voor uit. Bekijk hier een handig overstapschema.

Mijn baby weigert de borst. Wat nu?

Draait je baby het hoofdje weg als je je borst aanbiedt? Of verstijft je kind of houdt het de lippen strak op elkaar? Dan is er waarschijnlijk sprake van borstweigeren. Soms doen baby’s dat zonder dat er een aanleiding voor lijkt te zijn, maar er zijn zeker ook kinderen bij wie er wel een oorzaak voor is. Een korte tongriem kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn, omdat je kind dan niet goed kan drinken. Ook als je tepels vlak zijn (bijvoorbeeld door stuwing) of als je baby pijn heeft (door bijvoorbeeld spruw of door de geboorte) kan je baby de borst weigeren. Neem contact op met het consultatiebureau, je kraamverzorgende of een lactatiekundige. Samen kunnen jullie op zoek gaan naar de oorzaak en kijken naar een oplossing.

Bekijk hier onze andere live Q&A's terug:

Een nieuw programma. Samen met experts, over alles rondom bevallen of je pasgeboren kindje.