Borstvoeding en ALCOHOL, gaat dat samen?

Kan je nu weer gezellig meedoen met je vriendinnen en aan de wijn gaan? De hele zwangerschap dronk je immers al geen alcohol, dus nu heb je er wel eentje verdiend toch? Maar als je binnen 3 uur je baby aan de borst legt, drinkt je kind met je mee… En dat wil je natuurlijk liever niet! Hoe pak je dit praktisch aan?

Dit doet alcohol met jou en je baby

Alcohol komt rechtstreeks in moedermelk terecht. Als je voor het voeden alcohol hebt gedronken, krijgt je kind de alcohol dus ook binnen. De concentratie in moedermelk wordt hierbij net zo hoog als de concentratie in je bloed. En dat wil je echt voorkomen. Want alcohol is schadelijk voor onder andere de hersenontwikkeling en het slaapritme van je baby. Ook kan je toeschietreflex afnemen en kunnen je melkklieren minder moedermelk aanmaken. Alcohol verandert zelfs de smaak en geur van moedermelk. Hierdoor kan je baby onrustiger worden en minder willen drinken.

Eentje dan….

Wil je toch een keer iets alcoholisch drinken, dan is het belangrijk dat je per glas 3 uur wacht met voeden. Als je in deze 3 uur melk afkolft, kun je deze dus niet meer aan je baby geven. Drink je 2 glazen alcohol, dan duurt het dus 6 uur voor je baby de borstvoeding weer mag drinken. Zo kun je toch meedoen:

Drink helemaal geen alcohol als je borstvoeding geeft:

  • Bestel eventueel een virgin cocktail/mocktail (die bevatten geen alcohol) of doe eens wat granaatappelpitjes in bruisend mineraalwater voor een feestelijk effect.
  • Er is alcoholvrije wijn en alcoholvrij bier. Kijk wel goed op de verpakking. In sommige soorten alcoholvrij bier zit toch wat alcohol.

Drink een glaasje alcohol vlak na een voeding en wacht minstens 3 uur voordat je je kind weer voedt:

  • Eventueel kun je in die 3 uur melk afkolven en weggooien. Geef je kind dan, als het honger heeft, afgekolfde melk van een moment waarop je geen alcohol op had
  • Kolf melk vlak vóórdat je een alcoholische consumptie neemt. Deze melk kun je in de komende 3 uur geven als je baby honger krijgt. Wacht minstens 3 uur voordat je je kind weer uit de borst laat drinken

Fabel: oud bruin is goed voor het zog

Toen jouw moeder of oma net bevallen was, hoorde ze vast van mensen om haar heen dat ze een biertje, en dan het liefst oud bruin, moest drinken. Dat zou ‘goed zijn voor het zog’, het zou de borstvoeding goed op gang brengen. Tegenwoordig weten we wel beter. Ook bruin bier bevat alcohol en is dus niet geschikt om te drinken voor je borstvoeding geeft.Oud bruin zorgt er zelfs voor, net als andere alcoholhoudende dranken, dat de productie van moedermelk wordt geremd.

Sneller aangeschoten

Als het goed is heb je tijdens je zwangerschap geen druppel alcohol gedronken. En misschien dronk je voor je zwangerschap ook al niet, omdat dat de kans op een zwangerschap verhoogde. Minstens 9 maanden wasje dus geheelonthouder: geen wijn, bier, mixdrankje of andere alcoholische drank. En dat merk je als je wel iets drinkt met alchol! Je lichaam is het niet meer gewend waardoor jij sneller aangeschoten bent. Houd daar rekening mee. Want je reageert dan anders en hoort bijvoorbeeld je baby minder goed als je slaapt.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!