Borstvoeding: WAT ZIT DAAR IN?

Er staat geen etiket op met wervende teksten en je kunt nauwelijks controleren wat de samenstelling is van jouw borstvoeding. Maar toch is moedermelk het beste wat je je pasgeboren baby kunt geven. Het bevat precies wat je baby nodig heeft, zeker de eerste 6 maanden. Maar ook daarna nog.

Samenstelling van borstvoeding

Het mooie is dat de samenstelling van borstvoeding altijd precies is afgestemd op wat je baby aan voedingsstoffen nodig heeft. Moedermelk verschilt daarom steeds van samenstelling. Geen dag en zelfs geen voeding lang is de samenstelling precies gelijk. Zelfs tijdens het drinken verandert de melk. Zo is aan het begin de melk dorstlessend en daarna volgt de vettere achtermelk, wat verzadiging geeft.

Ook groeit borstvoeding met je kind mee. Vlak na de bevalling is de samenstelling anders dan bijvoorbeeld na 3 maanden. Maar gemiddeld genomen zitten er in de melk die jij produceert meer dan 200 verschillende stoffen. Het grootste deel is water, en daarin zitten de belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Verder bevat moedermelk stoffen die de weerstand ondersteunen.

Belangrijke voedingsstoffen

Eiwitten, vetten en koolhydraten zijn belangrijke voedingsstoffen. Zo leveren koolhydraten energie en vormen eiwitten bouwstoffen om sterke botten op te bouwen. Ook calcium en vitamine D zijn van belang bij de opbouw van sterke botten. De samenstelling van moedermelk is hier goed op afgestemd. Alleen vitamine D en K moeten extra gegeven worden. Lees er hier meer over.

Voor de hersenontwikkeling

De hersenen van je baby ontwikkelen zich razendsnel. Door jouw inname van voedingsstoffen als het omega 3 vetzuur DHA ondersteun je deze ontwikkeling. Jouw melk bevat dan volop DHA.

Voor de opbouw van de weerstand

De weerstand tegen ziektes moet je kind nog helemaal opbouwen na de geboorte. Moedermelk bevat veel stoffen die ondersteunen bij de opbouw van de weerstand.

Een gezonde basis

Prachtig toch, dat je lichaam de melk die je geeft optimaal afgestemd op de behoefte van je baby? Zorg er wel voor dat je zelf gezond eet en voldoende drinkt. Want dat heeft invloed op de samenstelling van jouw melkvoeding.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!