Zo ondersteunt borstvoeding de WEERSTAND van je baby

Borstvoeding bevat alles wat je baby nodig heeft voor een goede start: de juiste voedingstoffen in de juiste hoeveelheid. Ook voor het opbouwen van de weerstand.

Borstvoeding is compleet

Je kleine heeft voeding nodig voor de groei en hersenontwikkeling, maar ook voor de afweer tegen ziektes. Voeding speelt namelijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het immuunsysteem. Niet alleen nu tijdens de eerste maanden, je kind profiteert hier zijn hele leven van. Moedermelk zit vol voedingsstoffen waar je baby van groeit: eiwitten, vetten, suikers, vitamines en mineralen. Dit zijn belangrijke stoffen. Maar er zit in borstvoeding zoveel meer..

Daarom is afweer tegen ziektes nodig

Ieder mens heeft weerstand nodig tegen ziektes. Als we geen immuunsysteem hadden, zouden we van elke verkeerde bacterie ziek worden. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat ziekteverwekkende bacteriën onschadelijk worden gemaakt. Hoe beter het immuunsysteem ontwikkeld is, hoe beter dat is voor de gezondheid. Niet alleen tijdens de babytijd. Van een in het begin goed ontwikkeld immuunsysteem heeft je kindje het hele leven lang plezier. Door het geven van borstvoeding leg je hiervoor de basis bij je baby.

Het belang van de darm

Misschien raar om het opeens over darmen te hebben, maar het grootste deel (70%) van de afweer bevindt zich in de darmen. De goede bacteriën die daar leven, beschermen namelijk tegen ziekmakende bacteriën. De bacteriën in de darm worden samen de darmmicrobiota genoemd. En juist die darmmicrobiota zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Je baby had voor de geboorte nog maar weinig bacteriën in de darm. Maar dit verandert snel. Al tijdens de geboorte kwam je kind in contact met bacteriën van jouw lichaam en de omgeving. Dat was de start van de opbouw van de darmmicrobiota van je baby. Wat er vervolgens in de eerste maanden en jaren (de eerste 1000 dagen) wordt opgebouwd in de darmen van je kind is belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Voeding speelt hierbij een grote rol.

Van belang voor de opbouw van de darmmicrobiota

Borstvoeding ondersteunt de opbouw van een gunstige darmmicrobiota. Dat komt door 3 belangrijke factoren in de borstvoeding: prebiotica, probiotica en postbiotica.

Wat zijn prebiotica?

Vezels die de groei van gunstige bacteriën in de darm ondersteunen. Deze vezels heten oligosacchariden en worden ook wel prebiotica genoemd.

Wat zijn probiotica?

Gunstige bacteriën uit de borstvoeding komen in de darm terecht en gaan daar ‘wonen’. Lang dacht men dat moedermelk steriel was. Maar deze blijkt juist gunstige bacteriën te bevatten. Men noemt deze ook wel probiotica.

Wat zijn postbiotica

Stoffen, zoals melkzuur, die geproduceerd worden door bacteriën. Deze stoffen zorgen voor gunstige omstandigheden in de darm, waardoor de goede bacteriën zich goed kunnen ontwikkelen. Deze stoffen worden postbiotica genoemd. Al met al een bijzonder samenspel dus wat zorgt voor een gunstige darmmicrobiotia. Mooi geregeld hè door de natuur?