9 tips bij strakke PIJNLIJKE BORSTEN door STUWING

Lijkt het opeens of je 2 cupmaten meer hebt en doen je borsten pijn en voelen ze strak aan? Je hebt waarschijnlijk last van stuwing. Stuwing ontstaat meestal in de eerste dagen na de bevalling door de snel toenemende melkproductie. Het is even vervelend, maar gelukkig ook goed op te lossen. Lees wat je kunt doen om het te voorkomen en tips om de klachten te verminderen.

Zo voorkom je stuwing

Niet iedere vrouw krijgt last van stuwing maar het komt wel vaak voor. Meestal op dag 3 of 4 na de bevalling. Het komt door het omschakelingsproces wat zich in je lichaam aan het voltrekken is: de melkproductie komt nu goed op gang, de doorbloeding in je borsten wordt beter en je maakt wat meer weefselvocht aan. Dit kun je doen om het te voorkomen:

 • Houd je baby dicht bij je in de buurt. Zet het wiegje op je slaapkamer zodat je direct kunt voeden als je baby er om vraagt.
 • Leg je baby regelmatig en goed aan.
 • Gebruik verschillende voedingshoudingen. Lees hier de meest gebruikte borstvoedingshoudingen.
 • Gebruik een niet afknellende beha zonder beugels.

9 tips bij stuwing

 1. Voed je baby vaak en in wisselende houdingen.
 2. Masseer voor het voeden de tepelhof wat leeg, zodat je baby beter kan aanhappen en dus de borst beter leeg kan drinken. Door de stuwing kunnen de tepels strak gespannen staan waardoor aanhappen moeilijk kan zijn.
 3. Masseer met je hand wat mee over de borst zodat je baby de borst zo leeg mogelijk drinkt
 4. Gebruik geen tepelhoedjes. Daardoor kan je baby de borst niet helemaal leegdrinken.
 5. Gebruik kompressen. Leg 1-2 minuten voor de voeding warme kompressen op je borsten of als je melk lekt. Dit verlicht de pijn en de toeschietreflex wordt beter. Koude kompressen kunnen de pijn ook verlichten tussen de voedingen door. Vlak voor het voeden is het beter als de borsten warm zijn.
 6. Drinkt je baby de borst niet voldoende leeg, kolf dan nog verder melk af na de voeding. Dat helpt om verstopte melkkliertjes en borstontsteking te voorkomen. Kolf liever niet tussen de voedingen door want dat stimuleert juist weer de melkproductie.
 7. Koop een goed ondersteunende, maar zeker niet knellende voedingsbh.
 8. Blijf voldoende drinken. De hoeveelheid vocht die je drinkt heeft geen invloed op de stuwing.
 9. Je kunt pijnstillers nemen om de pijn te verlichten maar doe dat alleen in overleg met je verloskundige. Je verloskundige weet wat nu veilig is om te slikken.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!