Heb je last van een VERSTOPTE MELKKLIER?

Dit kun je doen om een verstopt melkkanaal te voorkomen

Als je baby de borst niet goed leeg drinkt, of als het kolven niet goed gaat, kan een melkkanaal verstopt raken. Het is dus belangrijk dat je baby goed aan de borst drinkt en dat je je kind goed aanlegt. Kolf je? Zorg dan dat het borstschild van de kolf niet te groot of te klein is en goed aansluit op je borst. Ook is het belangrijk dat de melk goed naar je tepel kan stromen. Liever geen strakke kleding dus en zorg voor een goed passende voedingsbh die niet te strak zit. Al deze tips helpen ook om een borstontsteking te voorkomen. Probeer daarnaast tepelkloven te voorkomen. Via de kapotte huid kan er namelijk een bacterie in de borst komen waardoor de kans op een ontsteking toeneemt.

Zo kun je proberen een verstopte melkklier weg te krijgen

  • Probeer verschillende voedingsposities. Bij de ene voedingshouding wordt de borst bijvoorbeeld meer aan de bovenkant leeggedronken en bij een andere houding bijvoorbeeld meer aan de zijkant. Vooral goed werkt een houding waarbij de kin van je kind in de richting van het knobbeltje wijst.
  • Voed je kind eens door over je kleine heen te ‘hangen’. Je baby ligt dan op je schoot of op het bed en jouw borst hangt naar beneden. Zo kan de zwaartekracht een handje helpen om de verstopping op te lossen.
  • Geef eerst de borst waar de verstopte melkklier zit. Je baby is dan nog hongerig en zal de borst zo goed mogelijk leeg drinken. Heb je het gevoel dat je kind de borst niet leeg drinkt? Kolf dan na het voeden nog extra.
  • Masseer, tijdens het voeden, de plek waar het verstopte melkkanaaltje zit.
  • Zorg voor wat meer warmte, bijvoorbeeld door een warme douche te nemen voor het voeden of een warme washand op je borst te leggen.
  • Draag geen te strakke kleding of een te kleine bh.
  • Leg je baby wat vaker aan.

Is de verstopte melkklier na 1-2 dagen nog niet weg, voel je je grieperig of heb je het gevoel dat de verstopping erger wordt? Neem dan contact op met je verloskundige, een lactatiekundige of arts. Een verstopt melkkanaal kan namelijk overgaan in een borstontsteking.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!