Beter voor je borsten: een VOEDINGSBH

Als je borstvoeding geeft, is het prettig voor je borsten als je een speciale voedingsbh draagt in plaats van een gewone bh. Onder andere omdat de stof van een voedingsbh beter mee rekt. Daarnaast is het handig dat je de cups los kunt maken. Waar kun je op letten bij het kopen van een voedingsbh en kan een bh met beugel eigenlijk wel als je borstvoeding geeft?

Voordelen van een voedingsbh

Als je borstvoeding geeft, zitten er veel voordelen aan het dragen van een bh die speciaal ontworpen is voor het geven van borstvoeding. Een voedingsbh:

  • zorgt voor een goede ondersteuning van je borsten
  • is gemaakt van een rekbare en ademende stof. Dat er rek in de stof zit is fijn, omdat je borsten gedurende de dag voller en minder vol melk kunnen zitten
  • heeft cups die afzonderlijk van elkaar aan de voorkant met een clipje los te maken zijn. Zo ontbloot je je borst makkelijk zonder je bh uit te doen
  • heeft geen vervelende naden die over je tepels lopen
  • koop je tegenwoordig ook in leuke printjes en modellen
  • heeft vaak wat bredere banden over de schouders, dat zit comfortabeler als je borsten wat zwaarder zijn

Wanneer koop je een voedingsbh?

Je kunt het beste de laatste maand van je zwangerschap een voedingsbh aanschaffen. De maat van je borsten komt dan het meest overeen met de maat die ze hebben ná de bevalling, als je de stuwing van de eerste dagen achter de rug hebt.

Laat een verkoopster eventueel met je meekijken. Het is namelijk heel belangrijk dat de bh goed ziet en niet knelt. Op de plekken waar de beha te strak zit, kun je een verstopt melkkanaal ontwikkelen of zelfs een borstontsteking. Kijk dus goed of je hele borst in de cup past. Niet alleen aan de bovenkant, maar ook onder je borsten en aan de zijkant. Het helpt om een bh aan te trekken en dan voorover te buigen. ‘Schep’ dan met je hand je hele borst goed binnen de cups. Puilt er toch ergens iets uit als je weer rechtop staat? Pas dan een andere maat of een ander model.

Wel of geen beugel in je voedingsbh

Een beugel bh geeft je extra steun en dat kan prettig zijn als je grotere borsten hebt. Ook als je borstvoeding geeft, kun je een beugel bh dragen. Alleen in de eerste week, als je nog stuwing kunt hebben, kan het beter zijn tijdelijk een bh zonder beugel aan te trekken. Als de stuwing voorbij is, kan de beugel bh wel.

Veel moeders vinden het prettig om ’s nachts ook een bh te dragen. Vooral omdat de zoogcompressen dan op hun plek blijven tijdens het slapen. Een beugel bh is voor de nacht minder geschikt. Tijdens het draaien in bed kan de beugel vervormen en in je borst gaan drukken. Doe daarom ’s nachts liever een bh zonder beugel aan.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!