VITAMINE A: liever niet teveel

Extra vitamines slikken lijkt zo onschuldig. Maar dat is het niet altijd. Van vitamine A kun je namelijk gemakkelijk te veel binnenkrijgen. Van vitamine A heb je ook wat extra nodig, maar teveel kan schadelijk zijn voor de baby in je buik. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld. Wel zo handig!

Waarvoor heb je vitamine A nodig?

Allereerst: je lichaam kan niet zonder vitamine A. Vitamine A is bijvoorbeeld belangrijk voor het gezichtsvermogen, voor celgroei en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Zorg dus dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt. Als je zwanger bent, heb je zelfs wat meer nodig dan normaal: dagelijks 800 microgram vitamine A.

Te veel vitamine A

Als je teveel vitamine A binnenkrijgt, is de kans op aangeboren afwijkingen groter. Met deze tips zorg je ervoor dat je niet teveel vitamine A binnenkrijgt:

  • Eet geen lever zoals varkenslever of kippenlevertjes
  • Beperk het gebruik van producten waar lever in zit zoals (smeer)leverworst en paté. Je kunt maximaal 1 boterham met dit beleg per dag nemen. Vegetarische paté bevat geen lever en kun je vaker nemen
  • Slik geen supplement met vitamine A. Wil je een multivitaminesupplement gebruiken nu je zwanger bent? Dat kan. Maar kies dan voor een supplement met bètacaroteen in plaats van vitamine A

Wat is bètacaroteen?

Bètacaroteen wordt ook wel pro-vitamine A genoemd. Je lichaam kan van bètacaroteen zelf vitamine A maken. Bètacaroteen geeft een oranje kleur aan bijvoorbeeld wortelen, mango en mandarijnen. Daar zit het dus veel in. Maar het zit ook in groene bladgroenten en koolsoorten.
Handig: je lichaam maakt alleen de hoeveelheid vitamine A uit bètacaroteen die het nodig heeft. Je kunt door veel bètacaroteen in je voeding dus niet teveel vitamine A binnenkrijgen. Een supplement met bètacaroteen kan dus ook geen kwaad.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders