Eerste 5 WEKEN van je zwangerschap

Hoe lang ben je zwanger? Nutricia vertelt je alles over de eerste weken van je zwangerschap. Wat gebeurt er dan precies?

Het aantal weken van je zwangerschap wordt gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. In deze weken is er nog niet veel te zien, maar er gebeurt al heel wat in je lichaam. Hier leggen we je week voor week uit wat er gebeurt.

1 week zwanger

Komende week vindt er een eisprong plaats. Je bent dus nog niet zwanger. Het was daarvoor al belangrijk om gezond te leven, maar vanaf nu zeker. Als je nog niet bent begonnen met het slikken van foliumzuur, raden we je aan om daar direct mee te beginnen.

2 weken zwanger

In je eierstokken ligt een eitje te rijpen. Aan het einde van de week laat het eitje los om maximaal 24 uur in één van de eileiders te wachten op de bevruchting door een zaadcel. Dit is het moment voor de conceptie.

3 weken zwanger

De bevruchting is een feit; je bent zwanger! De cel deelt zich en gaat op weg naar de baarmoeder. Dit duurt enkele dagen.

4 weken zwanger

De paar cellen zijn inmiddels uitgegroeid tot een paar duizend. Een deel van de cellen vormt straks je baby, het andere deel de placenta. Het eitje nestelt zich in de baarmoederwand. De baarmoederhals wordt met een slijmprop afgesloten en is nu een veilig nestje.

5 weken zwanger

Je baby’tje is niet veel groter dan een rijstkorreltje. En toch wordt er al een begin gemaakt met de aanleg van het hartje. Je kunt nu contact opnemen met een verloskundige die jouw zwangerschap gaat begeleiden. Vanaf nu is het zeker raadzaam om gezond te leven en zul je rekening moeten houden met wat je eet. Lees meer over zwanger en eten.

Foliumzuur

Het is verstandig om in het begin van je zwangerschap extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje (‘spina bifida’) en open gehemelte (schisis) bij je baby. Het advies is om dagelijks je voeding aan te vullen met 0,4 mg foliumzuur, tot acht weken na de bevruchting. Langer slikken kan trouwens geen kwaad.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders