6 tips voor GEZOND SNACKEN tijdens je zwangerschap

Heb je dat ook? Lekkere trek tussendoor of als je ’s avonds op de bank ploft? Wel logisch want je lichaam vraagt nu om meer energie.

Eet gerust wat en doe je voordeel met deze gezonde snack-ideeën. Want je wilt natuurlijk niet te veel aankomen. En maak je niet te druk om gekke voorkeuren of plotselinge eetbuien. Het hoort er een beetje bij nu.

Ga voor voedingsstoffen

Natuurlijk kun je, als je trek krijgt, de chips uit de kast trekken of de koektrommel leeg eten. Maar je weet ook dat dat niet de beste keuze is nu. Snoep, gebak en koek bevatten veel suikers en calorieën. De meeste hartige snacks zijn ook calorierijk en erg zout. Terwijl die snacks verder nauwelijks goede voedingstoffen leveren. Dat kan beter!

Snacktip 1: Fruit

Fruit is lekker voor de zoete trek. Van aardbeien tot kiwi’s en van bananen tot mango’s: stuk voor stuk echte voedingsstofpakketjes van Moeder Natuur. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels. Snack het fruit zo uit de hand, maak er een fruitsalade van of af en toe een lekkere smoothie.

Snacktip 2: Noten

Noten zijn gezond. Ze bevatten goede vetten, vitamines en mineralen en ook nog eens vezels. Je kunt alle soorten nemen, het liefst de ongezouten. Vind je ongezouten noten niet zo lekker, meng dan half om half met gezouten noten. Dat scheelt al een stuk. Pinda’s zijn strikt genomen geen noten, maar ze bevatten dezelfde goede voedingsstoffen, dus pinda’s kunnen ook. Wissel de soorten af of neem een combi. Nog een tip: bak je eigen homemade bananenbrood met lekker veel noten.

Snacktip 3: Groente

Groente kan altijd tussendoor, dat is zo fijn aan groente. Er zitten namelijk nauwelijks calorieën in maar wel veel voedingsstoffen. Maak dus wat radijsjes schoon, snij een paprika in reepjes, schrap wat worteltjes of neem van die leuke kleine snackkomkommers en snacktomaatjes (wel goed wassen). Eventueel serveer je ze met een dip van yoghurt met knoflook of met hummus. Ook lekker: zelf groentechips maken!

Snacktip 4: Gedroogd fruit

Nog zo’n lekker zoet tussendoortje: gedroogde rozijnen, cranberries, dadels, vijgen en abrikozen. Deze ”natuurlijke snoepjes” kun je af en toe tussendoor nemen als je trek hebt in iets zoets. Ook heel goed voor je vezelinname. Je kunt ze ook goed combineren met een handje noten of in een schaaltje yoghurt strooien. Let wel, gedroogd fruit is meer geconcentreerd en bevat meer suikers dan gewoon fruit. Ook hier geldt dus weer de gouden regel: alles met mate.

Snacktip 5: Zuivel

Een schaaltje yoghurt of kwark, een glas melk of een koffie verkeerd: met zuivel tussendoor zit je altijd goed. Zuivel levert je je eiwitten, calcium en B vitamines. Kies bij voorkeur de ongezoete soorten. Maak je yoghurt of kwark eventueel zelf zoet door er wat (gedroogd) fruit aan toe te voegen als je liever een zoete variant hebt. En een zuiveltussendoortje voor het weekend of een feestdag is deze heerlijke kwarktaart met fruit.

Snacktip 6: Volkoren knäckebröd

Volkoren is gezond omdat volkoren varianten veel meer voedingsstoffen bevatten dan de “witte” varianten. Een volkoren knäckebröd belegd met wat (smeer)kaas, pindakaas of hummus is een prima tussendoortje. Of beleg het eens met wat vis zoals een vissalade. Ook plakjes banaan of aardbei is lekker als beleg. In plaats van volkoren knäckebröd kun je natuurlijk ook een andere volkoren variant nemen zoals volkorenbeschuit, volkorenbrood of een rijstwafel van zilvervliesrijst.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders