DUIZELIG tijdens je zwangerschap, wat kan je eraan doen?

Tolt de wereld af en toe? Voel je je licht in je hoofd? Heb je soms het gevoel bijna flauw te vallen? Het is superirritant, maar het is een veel voorkomend kwaaltje bij zwangere vrouwen. Hoe komt het en wat kan je er aan doen?

Hoe komt het dat je duizelig wordt?

Als er niet voldoende bloed naar je hersenen stroomt, word je duizelig. Tijdens je zwangerschap gebeurt dat sneller dan normaal en dat kan verschillende oorzaken hebben. Je lijf heeft sowieso meer bloed nodig omdat ook de baby een eigen bloedsomloop heeft. Soms heb je nog niet genoeg extra bloed aangemaakt, waardoor je snel duizelig wordt. Een lage bloeddruk komt ook vaak voor bij zwangere vrouwen. Het hormoon progesteron is hierbij de boosdoener. Dat hormoon verwijdt je bloedvaten, waardoor er even wat minder bloed naar je hersenen gaat. Je merkt dat vooral als je te snel opstaat, lang hebt gelopen of lang staat. Daarnaast kun je duizelig worden als je last hebt van bloedarmoede, een te laag bloedsuikergehalte of opvliegers. Check onze tips.

Wat kan je doen tegen duizeligheid?

Een wondermiddel bestaat helaas niet. Wel zijn er een paar dingen die je kan doen om de kans op duizeligheid te verkleinen.

  • Sta niet te snel op. Als je opstaat uit bed of uit een stoel, neem dan even de tijd en doe het stap voor stap. Ga bijvoorbeeld eerst even op de rand van je bed zitten, tot je je helemaal goed voelt en ga dan pas staan. Ga pas lopen als de kamer is gestopt met draaien.
  • Eet regelmatig. Door een bloedsuikerdip kan je ook duizelig worden. Zorg dat je in ieder geval drie maaltijden per dag eet en neem als het nodig is ook wat tussendoor. Stop wat te eten in je tas, zodat je altijd iets bij je hebt. Check hier onze tips voor gezond snacken.
  • Bij bloedarmoede heb je last van een tekort aan ijzer. Eet daarom ijzerrijke voeding. Daar kun je hier meer over lezen.
  • Dankzij die hormonen kan je het soms ineens heel warm krijgen, waardoor je licht in je hoofd wordt. Kleed je daarom in laagjes, zodat je wat uit kunt trekken als je ineens zo’n opvlieger krijgt.
  • Ga op je linkerzij liggen. Zeker als je wat verder in de zwangerschap bent, kan je draaierig worden als je op je rug ligt. Omdat de ruimte in je buik nu nogal vol zit, kunnen de baby en je organen op een groot bloedvat duwen. Als je op je linkerzij gaat liggen, los je dat probleem weer op.

En wat als je toch duizelig wordt?

Duizeligheid hoort er helaas gewoon bij. Dus zelfs als je alle tips probeert, kan het nog steeds zijn dat de wereld af en toe ronddraait. Het belangrijkst is: blijf rustig. Duizeligheid is normaal en bijna altijd onschuldig. Adem rustig door en wacht tot het wat afzakt. Ga als het nodig is even liggen, op je linkerzij. Laat je bloeddruk en ijzergehalte checken bij je verloskundige of gynaecoloog, en als je je zorgen maakt: je kunt ze altijd bellen.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!