Die vreselijke OCHTEND­MISSELIJKHEID

Zeker de eerste maanden van de zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk. Sommigen vooral in de ochtend, anderen juist ’s avonds en pechvogels zijn de hele dag misselijk…

Waardoor ben ik misselijk?

Het is niet precies bekend waarom je misselijk wordt tijdens de zwangerschap. Er lijken verschillende factoren mee te spelen. Als je veel last hebt van stress of emoties kun je sneller misselijk worden. Het hormoon oestrogeen, dat je nu meer in je lichaam hebt, kan voor veranderingen zorgen en het zwangerschapshormoon HCG speelt wellicht ook een rol. Als je hormonen wat meer in balans zijn en je lichaam aan alle veranderingen gewend is, zakt de misselijkheid vaak vanzelf. Ook kan het je helpen als je wat meer rust inbouwt. Goed om te weten: niet iedere vrouw is misselijk tijdens de zwangerschap! Je hoeft je dus geen zorgen te maken als jij je helemaal prima voelt. Iedere vrouw is anders.

Hoe lang duurt zwangerschapsmisselijkheid?

Meestal begint de zwangerschapsmisselijkheid als je ongeveer 6 weken zwanger bent. Door zwangerschapsmisselijkheid kun je je erg slecht voelen. Het goede nieuws: meestal verdwijnt de misselijkheid vanzelf na de eerste 16 weken. Blijf je langer misselijk, dan is dat echt pech hebben. Alleen al de geur van iets dat je niet lekker vindt, kan je misselijk maken.

Tips tegen misselijkheid als je zwanger bent

Je kunt wel proberen de klachten te beperken. Maar wat voor de ene persoon heel goed werkt, hoeft bij de ander geen effect te hebben. Kijk dus vooral wat bij jou past en probeer verschillende tips uit:

  • Tip 1: Rust is belangrijk. Want slaapgebrek en stress kunnen de misselijkheid aanwakkeren. Luister dus goed naar je lichaam en pak zoveel mogelijk je rust.
  • Tip 2: Probeer vaak op de dag kleine beetjes te eten. Hoe onnatuurlijk het ook voelt, het helpt vaak om iets kleins te eten zodra je de misselijkheid voelt opkomen. Dat kan een beschuit of cracker zijn, een boterham, wat fruit, een schaaltje vla of yoghurt of wat rauwkost.
  • Tip 3: Drink ook regelmatig kleine slokjes. Zo vul je het vocht dat je eventueel via braken kwijtraakt, weer aan. Daarnaast helpt het om sowieso voldoende te drinken. Soms is de misselijkheid het gevolg van te weinig vocht in je lichaam.
  • Tip 4: Leg eventueel iets te eten klaar op je nachtkastje dat je kunt nemen voordat je opstaat. Een voorverpakte cracker bijvoorbeeld of een mandarijntje. Blijf nog even een half uurtje liggen nadat je gegeten hebt en sta dan pas op. Of laat je partner een ontbijtje op bed maken. Zo kun je de dag rustig starten en is de kans op ochtendmisselijkheid kleiner.

Koffie, vis en sterk gekruid eten

Word jij misselijk van sterk gekruid eten, koffie en van eten met een sterke geur, zoals vis? Schrap ze dan (tijdelijk) uit je voeding. En probeer ze over enkele weken gewoon weer eens een keer. Misschien verdraag je de geur van een stukje gebakken vis dan wel weer. Als je tijdens het koken al misselijk wordt, vraag dan eens of iemand anders wil koken. Lust je geen vis of staat het je tijdelijk niet aan, gebruik dan een supplement.

Al mijn eten komt er weer uit

Als je door de misselijkheid helemaal geen eten binnenhoudt, is het verstandig dit te melden bij je verloskundige, gynaecoloog of arts. Zij kunnen bepalen of eventuele vervolgstappen nodig zijn.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders