OUDERSCHAPS­VERLOF: hoe werkt dat?

Ben je bevallen en is het eind van je zwangerschapsverlof in zicht? Dan komt het moment dat je weer aan het werk gaat. Maar weet je nog niet zeker of je wel evenveel uren wil blijven werken als voor je zwangerschapsverlof? Of wil je het even wat rustiger aan doen nu je kind nog zo klein is? Dan is ouderschapsverlof misschien wat voor je.

Hoeveel verlof kan ik krijgen?

Voor hoeveel uur je verlof mag opnemen, ligt eraan voor hoeveel uur je een contract hebt. Je hebt recht op 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Even een rekensommetje. Stel: je werkt 24 uur. Dan mag je 26 x 24 = 624 uur ouderschapsverlof opnemen. Wij hebben het alvast voor je uitgerekend bij de meest voorkomende contracturen. Als je in de tabel hieronder kijkt hoeveel uren jij normaal gesproken per week werkt, zie je op hoeveel uur verlof je recht hebt.

Contract van:Recht op ouderschapsverlof:
8 uur 208 uur
16 uur 416 uur
24 uur 624 uur
28 uur 728 uur
32 uur 832 uur
36 uur 936 uur
40 uur 1.040 uur

Deze uren mag je opnemen zoals het voor jou handig is. Je kan bijvoorbeeld een half jaar (26 weken) helemaal vrij nemen. Of je werkt een jaar lang de helft van je uren. Of je werkt voor een langere tijd 1 dag per week minder. Wat jij wil. Het is wel handig om het even te overleggen met je werkgever.

Mag mijn werkgever het verlof weigeren?

Dat antwoord is heel simpel. Nee. Het is wettelijk vastgelegd dat je ouderschapsverlof moet kunnen opnemen. Wat je werkgever wel aan je mag vragen, is om het anders in te delen als het bedrijf anders ernstig in de problemen komt door jouw verlof.

Het verlof is onbetaald, wat houdt dat in?

Als je ouderschapsverlof opneemt dan veranderen de uren in je contract niet, maar je krijgt in principe niet uitbetaald voor de uren die je vrij hebt. Dat betekent dus dat je minder gaat verdienen. Dit kan ook weer gevolgen hebben voor eventuele toeslagen die je krijgt, zoals kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag of huurtoeslag. Of je kan ineens recht hebben op een uitkering omdat je onder het sociaal minimumloon komt. Bereken dat dus even goed! Ook bouw je tijdens je uren onbetaald verlof geen vakantie-uren op, krijg je niet doorbetaald bij ziekte en draag je niks bij aan je pensioen. Er zijn uitzonderingen. Sommige werkgevers betalen het verlof wel (gedeeltelijk) door. Dit staat dan in je CAO of aanvullende arbeidsvoorwaarden. Je werkgever kan je hier alles over vertellen.

Vanaf augustus 2022 komt hier verandering in. Dan worden 9 weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald. Ouders krijgen dan van UWV een uitkering ter hoogte van 70% van je dagloon, tot 70% van het maximum dagloon. Belangrijk hierbij is dat het betaalde verlof moet opgenomen worden in het eerste levensjaar van je kindje. De overige 17 weken verlof blijven wettelijk onbetaald en kunnen nog steeds tot de 8e verjaardag van je kind worden opgenomen.

Bron: rijksoverheid.nl

Kan mijn partner ook verlof opnemen?

Het verlof is voor iedere ouder met een inwonend kind jonger dan 8 jaar. Dus ook je partner kan verlof opnemen om meer samen te zijn met jullie kind.

Hoe vraag ik ouderschapsverlof aan?

Je moet dat schriftelijk doen bij je werkgever, en uiterlijk 2 maanden voor dat je het wilt laten ingaan. Tot 4 weken voordat het verlof in gaat, mag je werkgever je vragen om de uren anders in te delen. Het vraagt allemaal even wat reken-, denk- en uitzoekwerk om het verlof te regelen. Maar dan heb je wel wat meer tijd met je kleintje thuis.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders