Hoe krijg ik mijzelf weer terug?

Sleutels kwijt, je portemonnee vergeten of een tikkeltje onhandig. Overkwam jou dit ook na de zwangerschap? Het zijn bekende verschijnselen bij nieuwe mama’s, maar de vraag is: hoe krijg ik mijzelf weer terug? Lees hier meer over hormonen na de zwangerschap en tips om jezelf weer terug te vinden.

De invloed van hormonen tijdens en na de zwangerschap

Hormonen tijdens de zwangerschap hebben een belangrijke functie voor de ontwikkeling van je kindje. Maar welke invloed hebben ze op jou? Tijdens de zwangerschap neemt onder andere de hoeveelheid aan progesteron toe, met als gevolg een remmende werking op sommige delen van je hersenen. Ook na de zwangerschap veroorzaakt dit hormoon nog voor zogenoemde zwangerschapsdementie. Hiernaast veroorzaakt het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen onder andere stemmingswisselingen na de zwangerschap.

5 manieren om je voor het eerst weer jezelf te voelen

Ook na de zwangerschap zitten er nog hormonen in je lichaam. Met deze tips en handigheidjes kun je proberen je voor het eerst weer jezelf voelen.

 1. Voldoende rust. Het is misschien een open deur, maar als je net een kindje hebt, vergeet je snel je eigen behoeften. Accepteer hulp van anderen en pak wat extra rust-momentjes. Zo krijg je weer nieuwe energie.
 2. Gezond eten. Was jij blij dat je na de bevalling eindelijk alles weer kon eten? Probeer ook na je bevalling gevarieerd en gezond te blijven eten. Gezonde voeding draagt bij aan je lichamelijke en emotionele herstel.
 3. Sporten en bewegen. Houd je niet van de sportschool? Een lekker lange wandeling buiten met je kindje kan ook heerlijk zijn.
 4. Me-time. Misschien lijkt het onmogelijk met een kleintje, maar het is belangrijk om jezelf ook af en toe aandacht te geven. Neem een lekkere douche, lak je nagels of lees een goed boek. Zo kun jij jezelf weer even helemaal opladen!
 5. Neem de tijd. Ga dingen doen waar jíj gelukkig van wordt. Dit helpt je om weer jezelf te gaan voelen.

Hoe ga ik om met deze hormonen?

Deze herstelperiode na de zwangerschap duurt bij de ene mama een aantal weken, terwijl de ander zich pas na 9 maanden weer zichzelf voelt. Probeer deze periode niet te overhaasten, het kost nu eenmaal even tijd. De volgende tips kunnen je helpen door deze periode heen te komen:

 • Accepteer dat je in deze periode wat verstrooider bent en probeer de humor ervan in te zien.
 • Wees niet te streng voor jezelf. Een kindje krijgen is een nieuwe levensfase en je hoeft niet alle eerste keren alleen te ervaren. Vraag daarom ook hulp aan je omgeving, zo houd je alles beter in de hand.
 • Jij bent er ook nog! Je kleine ukkepuk is alles voor je, maar denk ook goed aan jezelf. Blijf jezelf goed verzorgen, zo ben je klaar voor alle nieuwe eerste keren voor jou én je kindje.

Wennen aan moeder zijn

Grote kans dat het moment dat je wondertje in jouw armen lag na de geboorte, het mooiste moment uit je leven is geweest. Een tijd vol onvergetelijke momenten volgt, maar dit kan vermoeiend zijn. Bovendien brengt het grote veranderingen met zich mee. Jij én je partner moeten in deze periode nog wennen aan de nieuwe situatie en het nieuwe ritme. Neem hier ook lekker de tijd voor! Na verloop van tijd voel je je weer fit en helemaal jezelf, echt waar!

Nutrilon is altijd online verkrijgbaar!

Meld je aan voor Nutricia voor jou

 • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
 • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
 • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!