Dàààg hormonen. Voel je weer jezelf!

Het is alweer een aantal maanden geleden dat je kleine wondertje, waar je zo naar uit keek, voor het eerst in je armen lag. Een tijd vol onvergetelijke momenten volgden deze maanden elkaar in een hoog tempo op, maar deze periode kan soms ook best vermoeiend zijn. Ook je lichaam heeft het flink te verduren. Vraag jij je ook af wat je kunt doen om je weer jezelf te voelen?

Je hormonen in balans

Heb jij het gevoel dat je in een achtbaan van emoties terecht bent gekomen sinds je zwangerschap? Was jij je sleutels kwijt of portemonnee vergeten? Het hoort er na de zwangerschap allemaal bij. Het kan wel lastig zijn als je jezelf hierdoor niet meer helemaal herkent. Na de bevalling zijn de zwangerschapshormonen nog niet helemaal uit je lichaam verdwenen en het is dan ook niet zo gek dat je -zogenoemde-‘hormoonhuishouding’ nog niet helemaal in balans is. Geef het tijd, het komt allemaal weer goed!

Meer dan alleen moeder

Vanaf het moment dat je kindje wordt geboren, staat je kleintje op plek nummer 1. Mensen in je omgeving, inclusief jijzelf, verdwijnen daardoor naar de achtergrond. Het krijgen van een kleintje kan overweldigend voelen en het vervullen van verschillende rollen kan soms best lastig zijn. Hier kun je je ook onzeker over voelen. Gelukkig is dit niet nodig en deze handigheidjes kunnen je hier wellicht bij helpen!

  • Neem tijd voor jezelf! Dingen doen waar je energie van krijgt, zorgen ervoor dat je er weer tegenaan kunt. Met genoeg energie kun je daarna opgeladen weer samen met je kleintje de wereld ontdekken.
  • Ontmoet andere mama’s. Babyzwemmen is bijvoorbeeld een leuke manier om samen met je kindje andere mama’s te ontmoeten en te kletsen over wat jullie allemaal meemaken. Je zult zien dat je niet de enige bent die balans zoekt.
  • Tijd voor elkaar. Geniet samen met je partner van een ontspannen en romantisch avondje. Een uitstapje zonder baby zorgt ervoor dat jullie weer even tijd en aandacht aan elkaar kunnen besteden. Samen kunnen jullie fantaseren over al het moois dat jullie gezinnetje nog gaat beleven.
  • Vraag om hulp. Probeer niet alles alleen te doen en voel je niet bezwaard om je omgeving af en toe om hulp te vragen. Je ouders, familie en vrienden vinden het fijn om bij te springen en het is voor jou ook erg gezellig om het verzorgen van je kindje samen te doen.

Je voor het eerst weer jezelf voelen

Je leven als mama is opeens een totaal ander leven. Al die lichamelijke en emotionele veranderingen kunnen gevolgen hebben voor hoe jij over jezelf denkt en voelt. De periode die jij nodig hebt om je voor het eerst weer jezelf te voelen, noemen we ook wel ‘ontzwangeren’. Hoe lang deze periode duurt verschilt bij iedere mama. Zie het daarom als een speciale periode waarin je vooral moet genieten. Soms is het ook een kwestie van accepteren dat alles niet meer is zoals het was voor de bevalling. Probeer hier voor jezelf niet teveel druk op te leggen en blijf lekker positief! Alles is tenslotte tijdelijk en maak daarom een feestje van elke stap die jij en kindje maken.

Alles op zijn tijd!

Het is oké dat je in de 9 maanden na je zwangerschap nog steeds stemmingswisselingen, hormoonkwaaltjes of nog moeite hebt met het vinden van routine met je kindje. Vergeet niet dat je zelf je eigen tempo bepaalt. Maar voor de meeste moeders geldt:

  • Wees niet te streng voor jezelf. Als kersverse mama moet je zelf ook veel leren en kom je voor veel nieuwe situaties te staan. Hier kun je soms best onzeker van worden en dit is heel normaal. Geloof in jezelf en weet dat alles op een gegeven moment routine wordt. Nog even en je kunt je niet meer voorstellen hoe het was zonder kindje.
  • Vergeet jezelf niet. Ook al is je kleintje het grootste wonder dat je is overkomen, blijf jezelf ook goed verzorgen met gezond eten, beweging en (voldoende) slaap. Dan zijn jij én je kindje klaar voor alle eerste keren die komen gaan!

Nutrilon is altijd online verkrijgbaar!

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!