Lifestyle

Contact maken met je kleintje is een feestje!

Voelde jij je ook zo verbonden met je kleintje toen hij voor het eerst naar je lachte? Contact maken met je ukkepuk is voor jullie allebei een moment van genieten en een feestje om te doen. Ook al kan jouw kindje op dit moment alleen nog een beetje brabbelen en met zijn handjes en voetjes spartelen, er zijn al veel mogelijkheden om contact te maken. In deze blog lees je meer over het heerlijke contact maken tussen jou en je kleintje.

Lekker knuffelen en lachen

Het eerste moment dat jouw kindje na de geboorte op je buik wordt gelegd, is één van de mooiste en bijzonderste momenten uit je leven geweest. Het eerste lichamelijke contact maakte jou niet alleen super verliefd, maar de bacteriën op jouw huid droegen ook bij aan de opbouw van het darmmicrobioom. Bovendien is lichaamstaal voor je kindje de eerste en enige manier van communiceren. Huilen, lachen, het bewegen van de armpjes; het zijn allemaal vormen om zijn behoeftes uit te drukken. Het herkennen van deze behoeftes kan soms nog best lastig zijn. Kijk daarom goed. Zo leer je elkaar steeds beter kennen en raken jullie nog meer aan elkaar gehecht.

Maar wat kun je in deze fase met je kindje doen om jullie contact en band te versterken?

  • Een babymassage geven is leuk om te doen, het is fijn voor je kindje en het is een prettige manier om tijd met elkaar door te brengen. Geef een babymassage bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Je zult zien dat je kleintje helemaal tot rust komt en dit helpt om in slaap te vallen.
  • Ga lekker knuffelen! Je kindje vindt het fijn om lekker geknuffeld te worden en zeg nou eerlijk... het zachte huidje kun jij toch ook niet weerstaan? En het mooie ervan is, knuffelen is goed voor de weerstand van je kindje.
  • Samen liedjes zingen. Je kunt je kindje dicht tegen je aanhouden en zachtjes beginnen met liedjes zingen. Als jullie dit iedere dag doen, dan maak je er ook nog een avondritueel van.

Feest der herkenning

Vanaf een maand of 4 krijgt je kleine door dat hij niet één is met zijn ouders en begint hij gezichten te herkennen. Tussen de 4 en 6 maanden maakt de rechterhersenhelft het mogelijk om het gezicht van jou en je partner te herkennen. Het eerste moment dat je kindje naar je terug lacht is voor iedere mama een mijlpaal. Dan doen kindjes meestal vanaf een week of 4. Trots en geluk overspoelen jou en vanaf 4 maanden gaat je kindje jou ook steeds sneller herkennen. Tovert jouw kindje ook altijd een lach op zijn gezichtje wanneer hij jullie ziet?

Na brabbelen

Heb jij jezelf ook wel eens betrapt op het maken van hap-bewegingen wanneer je de fles naar het mondje van je kindje brengt? Voor je omgeving een komisch gezicht, maar deze bewegingen zijn eigenlijk heel nuttig! In deze fase zal je kindje jou veel nadoen en je geluiden na brabbelen. Baby’s hebben de grootste lol wanneer ze je nadoen, maak er daarom een spelletje van. Trek eens een pruillip of steek je tong eens uit en je zult zien dat je baby dit ook gaat proberen. Dit noem je spiegelen. Blijf ook lekker kletsen met je kindje tijdens het spelen. Het is gezellig, jullie band wordt nog sterker en het is goed voor zijn ontwikkeling.

Deel je gevoelens

Hoe jong je kindje ook is, je baby voelt al goed aan hoe jij je voelt. Als jij ontspannen bent, zal je kindje zich ook zo voelen. Maar ook wanneer jij een beetje verdrietig of moe bent, wordt dit aangevoeld. En dit is alleen maar goed! Houd je baby vaak dicht tegen je aan, dan voelt hij zich veilig.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!